Spinalde kullanılan vidaların mukavemet analizi
Strength analysis of spinal screws
  1. Tez No: 169562
  2. Yazar: KAAN UMUT ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga, biyomekanik, sonlu elemanlar yöntemi, pedikül vida
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET SPİNALDE KULLANILAN VİDALARIN MUKAVEMET ANALİZİ ÇELEBİ, Kaan Umut Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ 05/01/2005, 62 pages Pedikül vida sistemleri omurganın stabilizasyonu için sıkça kullanıldığından“omurga ve çevresindeki yapıların anatomisi ve yapısal özellikleri”incelenmiştir. Bu çalışmada tıpta kullanılan ve boyutları ameliyat sırasında tespit edilen spinal vidaların resimlerini çizmek ve bundan faydalanarak üç boyutlu katı modellerini bilgisayar ortamında yapmak ve mukavemetlerini incelemektir. Diğer bir değişle spinal vidanın hasta üzerinde kullanım esnasında (vücutta) maruz kalacağı kuvvet (yükler), vida üzerine uygulanarak, vidanın tasarımını yapmak ve bunun mukavemetini sonlu elemanlar yöntemiyle analiz etmektir. Vidanın modellenmesi Urographies programı kullanılarak bilgisayar ortamında hazırlanmış daha sonra bu katı model Ansys programına transfer edilmiştir. Yapılan analizler sonucu, vidanın yük uygulandığında en zayıf noktası tespit edilmiş, tasarım bu en zayıf noktanın güçlendirilmesi prensibine göre yapılmış ve sonlu elemanlar analizi uygulanarak elde edilen değerler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STRENGTH ANALYSIS of SPINAL SCREWS ÇELEBİ, Kaan Umut MSc, in Mechanical Engineering Supervisor: Assistant Prof. Hasan YILDIZ 05/01/2005, 62 pages Since the application of pedicular screws in the stabilization of any fractural damage observed at the spine is very frequent. The spine and surrounding tissues are researched biomechanically and structurally. The purpose of this thesis is to draw the blueprints of spinal screw which has adjustable dimensions during a medical operation and to develop a three dimensional computerized solid model of this particular screw. This research is to design a spinal screw by simulating the effects of consequtive forces on screw which a patient body could create and to analyze the strength of spinal screw by using the finite element method. The weak point of the model is determined after applying force and subsequantly the design is unforced by changing the dimensions of screw and later the structure is anayzed by using the finite element method. Key words; Spine, biomechanics, the Finite Element Method (FEM), Pedicular screw.