Kömürdeki doğal radyonüklid içeriğinin farklı ocaklara göre değerlendirilmesi
Evaluation of natural radionuclide content in coal according to different mines
  1. Tez No: 169628
  2. Yazar: ELİF KAYA EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FÜSUN ÇAM, DOÇ.DR. GÜNSELİ YAPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: linyit, çevresel radyoaktivite, 226Ra, 232Th, 40K, lignite, environmental radioactivity, 232Th
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET KÖMÜRDEKİ DOĞAL RADYONÜKLİD İÇERİĞİNİN FARKLI OCAKLARA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ EREN (KAYA), Elif Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. N. Füsun ÇAM, Doç. Dr. Günseli YAPRAK Ekim 2005, 69 sayfa Kömür yakıtlı termik santraller teknolojik olarak zenginleşmiş radyoaktivitenin en önemli kaynağı olarak gösterilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, Batı Anadolu termik santrallerini“Yatağan, Yeniköy, Kemerköy, Soma, Orhaneli, Seyitömer, Tunçbilek”besleyen linyitlerin radyolojik karakteristMerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İnceleme altındaki termik santrallere gelen linyitlerin doğal radyonüklid emisyon karakteristikleri gama spektrometrik olarak saptanmıştır. Termik santrallerden alman 1 12 linyit örneğinde saptanan 226Ra, 232Th ve *°K aktivite konsantrasyonları ortalamaları sırası ile; Yatağan için 55±6 Bq/kg, 33±2 Bq/kg ve 136±30 Bq/kg, Yeniköy için, 128±8 Bq/kg, 9±2 Bq/kg ve 39±28 Bq/kg, Kemerköy için, 213±61 Bq/kg ve 17±9 Bq/kg ve 40K için ND, Soma için, 134±15 Bq/kg, 27±3 Bq/kg ve 28±16 Bq/kg, Orhaneli için, 80±11 Bq/kg, 31±7 Bq/kg ve 130±30 Bq/kg, Seyitömer için, 24±3 Bq/kg, 25±2 Bq/kg ve 174±12 Bq/kg ve Tunçbilek için, 108±7 Bq/kg, 56±3 Bq/kg ve 185±19 Bq/kg olarak saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar linyitlerle yapılan çalışmalarda gözlenen aktiviteler ile örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EVALUATION OF NATURAL RADIONUCLIDE CONTENT IN COAL ACCORDING TO DIFFERENT MINES EREN (KAYA), Elif MSc in Physics Supervisors: Assoc. Prof. Dr. N. Füsun ÇAM, Assoc. Prof. Dr. Günseli YAPRAK October 2005, 69 pages Coal-fired power plants are thought to be the most important source of technologically enhanced radioactivity. Thus, the aim of mis thesis is to determine the radiological characteristic of lignites feeding the western Anatolian power plants (Yatağan, Yeniköy, Kemerköy, Soma, Orhaneli, Seyitömer, Tunçbilek). The natural radionuclid emission characteristics of lignites used in these power plants were determined by gamma spectrometric method. The average 226Ra, 232Th and 40K activity concentrations of 112 lignite samples collected from these power plants are; 55±6 Bq/kg, 33±2 Bq/kg 136±30 Bq/kg for Yatağan, 128±8 Bq/kg, 9±2 Bq/kg, 39±28 Bq/kg for Yeniköy, 213±61 Bq/kg, 17±9 Bq/kg and ND for 40K, 134±15 Bq/kg, 27±3 Bq/kg, 28±16 Bq/kg for Soma, 80±11 Bq/kg, 31±7 Bq/kg, 130±30 Bq/kg for Orhaneli, 24±3 Bq/kg, 25±2 Bq/kg, 174±12 Bq/kg for Seyitömer and 108±7 Bq/kg, 56±3 Bq/kg, 185±19 Bq/kg for Tunçbilek. These results are similar to the observed activities obtained in other lignite used studies.