Modal lojik ve uygulamaları
Modal logic and its applications
- Tez No: 169629
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TERZİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bisimülasyon, izomorfîzma, ayrık birleşim, doğurulmuş altmodel, sınırlı morfizmalar, modal benzerlik tipi, model, Bisimulations, isomorphism, disjoint union, generated submodel, bounded morphisms, modal similarity type, model
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET MODAL LO JİK VE UYGULAMALARI ÖZGÖNÜL, Bernis Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet TERZİLER 22 Kasım 2005, 63 sayfa Giriş ve Ön Bilgiler bölümleri dışında bu tez esas olarak bir bölümden oluşmaktadır. Tezde esas geçen sonuçlan (Blackburn, 2001)de bulunabilir. Sonuçlar örneklerle zenginleştirilmiştir. 3. Kesimde bisimülasyonlann tanımı önce temel modal dil için verilmiştir ve tanım örnekle desteklenmiştir. Daha sonra bisimülasyon tanımı genellenmiştir. Modal formüllerin, bisimülasyon altında invaryant olduğu gösterilmiştir ve örnekle peMştMlmiştir. Son olarak bisimülasyonlann temel temporal dil için yorumu ve bisimülasyohlar cebiri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT MODAL LOGIC AND ITS APPLICATIONS ÖZGÖNÜL, Bemis MSc in Mathematics Department Supervisor: Prof. Dr. Mehmet TERZİLER November 22, 2005, 63 pages In addition to Introduction and Preliminaries, the thesis consists essentially of one sections. Almost all results that occur in the thesis can be found in (Blackburn, 2001), those results are illustrated by examples. In Section 3, bisimulations are firstly defined for modal language and the definition is illustrated by examples. Then the definition of bisimulations are generalized. It is proved mat modal formulas are invariant under bisimulations. The definition of being image-finite, Hennessy-Milner theorem, and its proof are given. Finally, bisimulations for the Basic Temporal language and the algebra of bisimulations are researched.