Balıkların yüzme kapasiteleri üzerine denemeler
Experiments on fish swimming capacities
  1. Tez No: 169681
  2. Yazar: YELİZ DOĞANYILMAZ ÖZBİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUMRU ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mullus barbatus, Diplodus annularis, Sparus aurata, Pagrus pagrus, KYH, UYH, SYH, Vms, Sıcaklık, Boy, Mullus barbatus, Diplodus annularis, Sparus aurata, Pagrus pagrus, CSS, prolonged swimming, sustained swimming, Ums, temperature, length
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
V ÖZET BALIKLARIN YÜZME KAPASİTELERİ ÜZERİNE DENEMELER DOĞANYILMAZ ÖZBİLGİN, Yeliz Doktora Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sumru UNSAL Eylül 2005, 113 Sayfa Bu çalışmada, Ege Denizi dip trol ağı kompozisyonunda sıklıkla rastlanan ve ticari öneme sahip olan Mullus barbatus L.1758 (barbun), Diplodus annularis L.1758 (ısparoz), Sparus aurata L.1758 (çipura) ve Pagrus pagrus L.1758 (fangri) balıklarının Kritik Yüzme Hızı (KYH) değerleri, boy ve su sıcaklığı etkisini incelemek amacıyla ölçülmüştür. KYH ayrıca kültür ortamında yetişmiş çipura balıklan için de ölçülerek, doğadan ve kültür ortamından gelen bireylere ait sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca, uzatılmış yüzme (UYH) ve sürdürülebilir yüzme hızlarındaki (SYH) yüzme dayanımları hakkında veri toplanmış; en yüksek sürdürülebilir yüzme hızı (Vms) değerleri ters doğrusal ilişki kullanılarak tespit edilmiş; barbun, fangri ve kültür çipurasının Vms - KYH yüzdesi hesaplanmış ve fangri için bu değerin boy ile ilişkisi incelenmiştir. Yapılan denemelerde artan su sıcaklığının ve balık boyunun mutlak KYH'nı (m/sn) artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca, 18 cm'den büyük doğa çipurasının mutlak KYH değerinin, kültür çipurasının KHYVI değerine göre % 8,9 daha yüksek olduğu bulunmuştur. 15 °C'de barbunun, 14 °C'de ısparoz ve doğa çipurasının, 18 °C'de fangrinin ve 26 °C'de kültür çipurasının Vms değerleri sırasıyla 5,02, 6,01, 4,53, 3,82 ve 4,05 (boy/sn) olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar trol operasyonu sırasındaki balık davranışı bilgilerimizi geliştirmek amacıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EXPERIMENTS ON FISH SWIMMING CAPACITIES DO?ANYILMAZ ÖZBİLGİN, Yelk Thesis of Ph. D., Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Prof. Dr. Sumru ÜNSAL September 2005, 113 Pages. In this study, critical swimming speed (Ucrit) for Mullus barbatus L.1758 (red mullet), Diplodus annularis L.1758 (annular sea bream), Sparus aurata L.1758 (sea bream) and Pagrus pagrus L.1758 (red porgy) which are common catch components of the Aegean Sea demersal trawl and have commercial importance, were measured to investigate the effect of water temperature and fish length. Ucrit was also measured for cultered sea bream, and the results from wild and hatchery rared specimens were compared. In addition, prolonged swimming speed and sustainable swimming speed data were collected and maximum sustainable swimming speeds were estimated by using invers linear relationship. For red mullet, red porgy and cultured sea bream sustained - CSS percentages were calculated and for red porgy relationship of this value and fish length were investigated. It was found that increasing water temperature and fish length increased the absulute CSS (m/s). In addition, for the individuals larger than 18 cm, mean CSS of wild sea bream was found to be 8.9 % faster than that of cultured sea bream. Ums values of red mullet at 15 °C,VIII annular sea bream and wild sea bream at 14 °C, red porgy at 18 °C and cultured sea bream at 26 °C were calculated as 5.02, 6.01, 4.53, 3.82 and 4.05, respectively. Results were discussed in a way to improve our understanding offish behaviour in relation to trawl operation.