Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarında dağılım gösteren bivalvia (Mollusca) Türklerinin biyo-ekolojik özellikleri
Bioecological features of bivalvia (Mollusca) distributing along Turkish coasts of Aegean Sea
  1. Tez No: 169683
  2. Yazar: ALPER DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mollusca, Bivalvia, Ege Denizi, Ekoloji, Taksonomi, Mollusca, Bivalvia, Aegean Sea, Taxonomy, Ecology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
V ÖZET EGE DENİZİ'NİN TÜRKİYE KIYILARINDAKİ BIVALVIA (MOLLUSCA) TÜRLERİNİN BİYO-EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ DOĞAN, Alper Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mesut ÖNEN Kasım, 2005, 340 Sayfa Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarında dağılım gösteren Bivalvia türlerini saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada, kuzeyde Yunanistan sınırında yer alan Enez (Edime) 'den, güneyde Marmaris arasında kalan bölgede, farklı derinlik (0,5-183) ve biyotoplardan seçilen 101 istasyonda bentik örneklemeler yapılmıştır. Örneklerin kalitatif ve kantitatif analizleri sonucunda 4 subklasise ait toplam 8 ordo, 44 familya, 96 genus ve 132 tür ve bu türlere ait toplam 6765 birey tespit edilmiştir. Bu türlerden; 24 tanesi Türkiye'nin Ege Denizi kıyılan için, 9 tanesi Türkiye Denizleri için ve 2 tanesi de, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz için yeni kayıtlardır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT BIOECOLOGICAL FEATURES OF BIVALVIA (MOLLUSCA) DISTRIBUTING ALONG TURKISH COASTS OF AEGEAN SEA DO?AN, Alper Ph.D. in Fisheries Sciences Supervisor: Prof. Dr. Mesut ÖNEN November, 2005, 340 pages This study was carried out to determine the Bivalvia species inhabiting Aegean Sea coasts of Turkey. Benthic samplings were conducted at 101 stations distributed from Enez (Edirne), located at the Greek border northwards, to Marmaris southwards, at various depths (0,5 - 183 m) and biotopes. As a result of qualitative and quantitative analyses, a total of 6765 individuals belonging to 132 species, 96 genera, 44 families, 8 orders and 4 subclasses were determined. Among these species, 24 are new records for the Aegean Sea coast of Turkey, 9 are new to Turkish malacofauna, and 2 are new for the Aegean Sea and the eastern Mediterranean.