Sparidae familyasına ait balıklarda yetiştiricilik koşularında gözlenen kemik ve kıkırdak deformasyonlarının belirlenmesi
Determination of bone and cartilage deformation in culture condition in sparidae
  1. Tez No: 169696
  2. Yazar: DENİZ ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAHİN SAKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sparus aurata, Dentex dentex, Pagrus pagrus, larval gelişim, deformasyon, morfometri, Sparus aurata, Dentex dentex, Pagrus pagrus, larval development, deformation, morphometry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
ÖZET SPARİDAE FAMİLYASINA AİT BALIKLARDA YETİŞTİRİCİLİK KOŞULARINDA GÖZLEMEN KEMİK VE KIKIRDAK DEFORMASYONLARININ BELİRLENMESİ ÇOBAN, Deniz Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Şahin SAKA Mayıs 2005, 252 sayfa Bu çalışmada çipura (Sparus aurata), sinarit (Dentex dentex) ve fangri (Pagrus pagrus) balıklarının kültür koşulları altında larval dönemlerinde meydana gelen morfolojik gelişimler ve kemik-kıkırdak yapı deformasyonları incelenmiştir. Larvalar yumurtadan çıktıkları andan itibaren canlı yemin tamamen kesildiği güne kadar üç günde bir örneklenmiştir. Tüm morfometrik analizler TpsDig isimli bilgisayar programları ile 0.01 mm hassasiyetle ölçülmüştür. Kemik ve kıkırdak yapıda meydana gelen deformasyonların tespiti için Alcian mavisi ve Alizarin kırmızısı ile larvalar boyanmış ve stereo mikroskop altında dijital fotoğraf makinesiyle fotoğrafları çekilerek analiz edilmiştir. Tüm larval dönem notokorda bükülmesine bağlı olarak üç bölümde incelenmiştir. Yumurtadan yeni çıkmış çipura larvasının total boyu 2.71 ±0.1 6 mm olurken, sinarit larvasının 2.75±0.24 mm, fangri larvasının 2.77±0.09 mm olarak belirlenmiştir. Larva! dönemin sonunda çipura, sinarit ve fangri larvalarının total boyu sırasıylaVI 10.85±0.97 mm, 23.58±1.26 mm, 15.82±1.36 mm olarak tespit edilmiştir. Tüm larvalarda en fazla deformasyon pre-hemal bölgede meydana gelmiş bunu hemal bölge izlemiştir. Çipuralarda 1074 adet larvanın analizi yapılmış, 389 adet larvada 1926 adet deformasyon tespit edilmiştir. Çipuralarda deformasyon oranı %36 olarak belirlenmiştir. En yoğun gözlenen deformasyon, notokorda bükülmesi öncesinde omur malformasyonu olarak tespit edilmiştir. Sinaritlerde 969 adet larva incelenmiş, 197 adet deforme larvada total 812 adet deformasyon tespit edilmiş ve deformasyon oranı %19 olarak belirlenmiştir. Fangrilerde 1026 adet larvanın analizi yapılmış, 182 adet larvada 515 adet deformasyon tespit edilmiş ve deformasyon oranı %18 olarak tespit edilmiştir. Sinarit ve fangrilerde en fazla karşılaşılan deformasyon, notokorda bükülmesi sırasında malforme olmuş nöral yay ve/veya dikendir. Bu çalışma ile sinarit larvalarının fangri ve çipuraya göre daha hızlı büyüme gösterdiği belirlenmiş, larvalarda deformasyonların pre-hemal bölgede ve notokorda bükülmesi sırasında çoğunlukla meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF BONE AND CARTILAGE DEFORÜATION IN CULTURE CONDITION IN SPARIDAE ÇOBAN, Deniz Ph.D. in Faculty of Fisheries, Aquacuiture Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şahin SAKA May 2005, 252 pages In this study, morphological changes and bone and cartilage deformations occurred in gilthead sea bream (Sparus aurata), common dentex (Dentex dentex) and red porgy (Pagrus pagrus) larval development were investigated in under culture conditions. After hatching, larvae were collected in three days interval until weaning. All morphometric analysis was performed to nearest 0.01 mm using TpsDig software. In order to determine of bone and cartilage deformation, larvae were stained with Alcian Blue and Alizarin Red S, then analyzed and photographed by digital camera under stereo microscope. Whole larval period was examined in three stages based on notochord curve. Total length of newly hatched sea bream, common dentex and red porgy larvae were determined as 2.71±0.16 mm, 2.75±0.24 mm and 2.77±0.09 mm, respectively. At the end of the larval period total length of these species were measured as 10.85±0.97 mm, 23.58±1.26 mm and 15.82±1.36 mm, respectively.VIII High amount of deformation rate was observed in pre- hemal and followed in hemal body region. In sea bream larvae, total 1074 larvae were examined and 1926 deformations were detected in 389 larvae. Deformation rate was calculated as 36% in sea bream. Highest amount of deformation was determined as vertebral malformation before notochord curve. In common dentex larvae, total 969 larvae were examined and 812 deformations were detected in 197 larvae and deformation rate was calculated as 19%. Also, in red porgy larvae, total 1026 larvae were examined and 515 deformations were detected in 182 larvae and deformation rate was calculated as 18%. The most common deformations observed in common dentex and red porgy larvae were malformed neural arc and/or spine during the notochord curve. According to the result of this study, growth in common dentex was found faster than sea bream and red porgy larvae. It is usually determined that larval deformations were occurred in pre-hemal body region during the notochord curve.