Seyhan Baraj Gölü'nde sudak (Sander lucioperca Bogustkaya and Naseka, 1996) avcılığında kullanılan monofilament sade uzatma ağlarının seçiciliğinin araştırılması
The investıgatıon of the selectivity of monofilament gill nets used in catch of Pike Perch (Sander lucioperca Bogustkaya and Naseka, 1996) in Seyhan Dam Lake
  1. Tez No: 178075
  2. Yazar: VOLKAN BARIŞ KİYAĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN AKAMCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Sade uzatma ağı seçiciliği, Optimum ağ göz genişliği, Seyhan Baraj Gölü, Sudak, Gill net selectivity, Optimum mesh size, Seyhan Dam, Pike Perch
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Seyhan Baraj Gölü'nde sudak (Sander lucioperca Bogustkaya & Naseka, 1996) avcılığında kullanılan 20, 22, 24 ve 26 mm göz genişliğine sahip sade uzatma ağlarının seçiciliği incelenmiştir. Çalışma, Mart 2008 ? Haziran 2008 tarihleri arasında Seyhan Baraj Gölü'nde gerçekleştirilmiştir. Seçicilik parametrelerinin belirlenmesinde Holt (1963) tarafından geliştirilen tahmin yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; 20, 22, 24 ve 26 mm ağ göz genişliğine sahip ağlar için optimum yakalanma boyu sırasıyla: 20.64, 22.70, 24.76 ve 26.83 cm olarak bulunmuştur. Ortak seçicilik faktörü ve ortak standart sapma değeri ise sırasıyla, 5.16 ve 0.83 olarak hesaplanmıştır. Seyhan Baraj Gölü'nde sudakların ilk üreme boyu ve avcılıkta kullanılan 20, 22, 24 ve 26 mm'lik ağlar karşılaştırılmıştır. Buna göre 20, 22 ve 24 mm'lik ağların stok üzerinde av baskısı oluşturduğu, 26 mm'lik ağın ise stok üzerinde av baskısı oluşturmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the gill nets used for pike perch (Sander lucioperca Bogustkaya & Naseka, 1996) which were 20, 22, 24 and 26 mm mesh size were investigated for their selectivity in Seyhan Dam Lake. The study was carried out between March 2008 and 2008 June in Seyhan Dam Lake. A prediction method developed by Holt (1963) was used for determining the selectivity parameters. At the end of the study, the optimum catch lengths found to be; 20.64, 22.70, 24.76 and 26.83 cm for 20, 22, 24, and 26 mm mesh size, respectively. Common selection factor and common standard deviation were calculated as 5.16 and 0.83 respectively. Lengths at first maturity of pike perch in Seyhan Dam Lake were compared with the gill nets (20, 22 and 24) used for fishing. Thus, it was determined that gill nets 20, 22 and 24 mm mesh size cause an over fishing on pike perch stock while 26 mm mesh size do not cause an over fishing.