Zamana bağlı fiziksel sistemlerin denge dışı istatistiksel mekanik ile incelenmesi
Investigation of the time dependent physical systems with methods of statistical mechanics
- Tez No: 169717
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN DEMİRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denge Dışı İstatistiksel mekanik, Metamıknatıslar, Glauber Dinamiği, Master Denklem, Kinetik ising Modeli, Nonequuibrium Statistical Mechanics, Metamagnets, Glauber Dynamics, Master Equation, Kinetic Ising Model
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
V ÖZET Zamana Bağlı Fiziksel Sistemlerin Dengedışı istatistiksel Mekanik İle incelenmesi GÜLPINAR, Gül Doktora Tezi, Fizik Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan DEMİRHAN Eylül 2005, 74 sayfa. Bu tezde tabaka içi etküeşimleri ferromanyetik, tabakalar arası etk ileşimleri ise antiferromanyetik olan İsing metamıknatısımn kinetiği, ortalama alan yaklaşımı altında incelenmektedir. Sistemin kinetiğini tanımlamada zamana bağlı salınım yapan, bir dış alanın varlığı halindeki Glauber stokastik dinamiğinden yararlanılmaktadır. Elde edilen çözümler tabaka mıknatıslanmalarının zıt işaretli olduğu, sonlu değerler etrafında salınım yaptığı asimetrik çözümler ile tabaka mıknatıslanmalarımn birbirlerine eşit olduğu ve sıfır etrafında salmdığı simetrik çözümler olmak üzere iki ayrı tipte tanımlanmıştır. Ayrıca sistemin kinetik faz eğrisi de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Investigation of the Time Dependent Physical Systems With Methods of Statistical Mechanics GÜLPINAR, Gül PhD in Physics Supervisor: Prof. Dr. Doğan DEMİRHAN September 2005, 74 pages. In this thesis, the kinetics of the Ising metamagnet where the in- terlayer interactions are ferromagnetic has been investigated under the mean field approximation. In describing the kinetics of the sys tem, Glauber stochastic dynamics in the presence of an external field which performs time-dependent oscillations, has been utilized. Ob tained results could be identified by two distinct types: the asymmet ric solutions oscillating in vicinity of finite values where the lattice magnetization has different values and the symmetric solutions is zero where the sublattice magnetization are equal to each other.