Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin ana ebeveyn olarak kullanıldığı melezlemelerden embriyo kültürü yoluyla bitki eldesi üzerinde araştırmalar
Researches on developing new plants by embryo rescue technique in hybridization that Sultani Çekirdeksiz used as moher parent
  1. Tez No: 169719
  2. Yazar: ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sultani Çekirdeksiz, melezleme, embriyo, çekirdek taslağı, invitro, emaskülasyon, Sultani Çekirdeksiz, hybridization, embryo, ovule, in vitro, emasculation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
V ÖZET SULTANI ÇEKİRDEKSİZ UZUM ÇEŞİDİNİN ANA EBEVEYN OLARAK KULLAMLDIĞI MELEZLEMELERDEN EMBRİYO KÜLTÜRÜ YOLUYLA BİTKİ ELDESİ ÜZERİNDE ARAŞTTRMALAR SAĞLAM ÇALKAN, Özlem Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serdar KARA Şubat 2006, 108 Sayfa Bu çalışma 2003-2004 yıllarında Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştirilmiştir. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde embriyo kültürü yoluyla bitki eldesi olanakları araştırılmıştır. Çalışmada, tozlayıcı olarak Michele Palieri, Siyah Çekirdeksiz ve Fantasy Seedless üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Melezleme yapılan salkımlardan farklı zamanlarda örnekler alınarak çekirdek taslakları embriyo kurtarma tekniği ile E20A ve MS besin ortamlarına ekilmiştir. Bu yolla en uygun örnek alma zamanı ve kültür ortamının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sultani Çekirdeksiz çeşidinin ana ebeveyn olarak kullanıldığı melezleme çalışmalarında Ege Bölgesi için örnek alma zamanı olarak tozlamadan itibaren sekizinci ve dokuzuncu haftalar önerilmektedir. Ayrıca E20A kültür ortamı olarak ön plana çıkmaktadır. Embriyo kurtarma tekniği, basan şansı çok düşük olan, pahalı bir teknik olması, yüksek teknik beceri ve bilgi istemesine rağmen çekirdeksiz x çekirdeksiz melezlemelerinde başka alternatif olmadığı için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON DEVELOPING NEW PLANTS BY EMBRYO RESCUE TECHNIQUE IN HYBRIDIZATION THAT SULTANI ÇEKİRDEKSİZ USED AS MOHER PARENT ÇALKAN SA?LAM, Özlem PhD. In, Horticulture Supervisor: Assoc Prof. Dr. Serdar KARA February 2006, 108 pages This research was carried out in 2003 and 2004 in Manisa Viticulture Research Institute. Plant developing possibilities were investigated by embryo culture in Sultani Çekirdeksiz. In this study, Michele Palieri, Siyah Çekirdeksiz and Fantasy Seedless varieties were used as pollen donor. Ovules that taken in different time from cross- pollinated clusters were sowed in to E20A and MS culture media by using embryo rescue technique. By this by, it is aimed to determine most suitable time for taking ovules and most suitable culture media for embryo rescue technique. It was suggested to take ovules in eighth and ninth weeks after pollination for Sultani Çekirdeksiz in Aegean Region for embryo culture. On the other hand, E20A seems as most suitable culture media. As a result of this study, embryo rescue technique is suggested because no another alternative method for developing new plants for seedless x seedless combinations although it is a more expensive, needs high level knowledge and skill, has a little chance to success.