Huzurlu yaylası (Gaziantep) otsu bitkilerinin floristik incelenmesi
A floristic study of herbacous plants on Huzurlu high plateau (Gaziantep)
  1. Tez No: 169742
  2. Yazar: MUSTAFA PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ZEYNALOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Otsu bitkiler, Flora, Sistematik, Huzurlu Yaylası, Gaziantep, Türkiye, Herby plants, Flora, Systematic, Huzurlu High Plateau, Gaziantep, Turkey u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz HUZURLU YAYLASI ( GAZİANTEP )' NIN OTSU BİTKİLERİNİN FLORİSTİK İNCELENMESİ PEHLİVAN, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf ZEYNALOV Ocak 2005, 112 sayfa Bu çalışma 2002-2004 yıllan arasında Huzurlu Yaylası'nın florasını tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Amanos dağlarının kuzeydoğusunda bulunan Huzurlu Yaylası grid sistemine göre C6 karesinde ve Iran-Turan fîtocoğrafîk bölgesi ile Akdeniz fitocoğrafik bölgesinin kesişme noktasında bulunmaktadır. Araştırmalar sonucunda, alanda, çoğunlukla Akdeniz elementi bulunmuştur. Araştırma alanından toplam 1213 bitki örneği toplanmış, toplanan bitki örneklerinin değerlendirilmesi sonucunda alanda 43 familya ve 136 cinse ait 210 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardın 6 'sı Pteridophyta, 204'ü Spermatophyta üyesidir. Bu taksonlardan 31 'i Türkiye için endemiktir. Bitkilerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise, Akdeniz elementi 51 (% 24), İran-Turan Elementi 33 (% 16), Avrupa-Sibirya 13 (% 6)' dür. Toplam takson sayısının % 54 (113)' ü ise geniş yayılışlı veya bölgesi bilinmeyenlerdir. Alanda en çok taksona sahip olan otsu familyalar; Asteraceae (25), Lamiaceae (23), Fabaceae (22), Poaceae (14), Brassicaceae (10)' dur. Alanda en çok türe sahip olan cinsler, Salvia (9), Trifolivm (7), Anthemis (5), Geranium (5)' dir. 26 otsu takson C6 karesine yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FLOURISTIC STUDY OF HERBACEOUS PLANTS ON HUZURLU HIGH PLATEAU (GAZİANTEP) PEHLİVAN, Mustafa M. Sc. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf ZEYNALOV January 2005, 112 pages This study was carried out between 2002 and 2004 to determine the flora of Huzurlu High Plateau. Research area, is situated in northeast of Amanos mountains, falls within C6 square of grid system and is located in cross- point between the İrano- Turanien and the Mediterranean phytogeographical regions. As a result of investigations, mostly, Mediterranean elements were found in the research area. A total of 1213 plant specimens were collected in the area. Of the 1213 plant specimens collected, 43 families, 136 genera and 210 taxa were determined. Of the 210 taxa, Pteridophyta, Spermatophyta were 6, 204, respectively. 31 of taxa were endemic for Turkey. The distribution of taxa according to phytogeographical regions as follows: Mediterranean 51 (% 24), İrano- Turanien 33 (%16), Euro-Siberian 13 (%6) and 113 (%54) widespread or unknown. The families with the most number of taxa in the research area were Aster aceae (25), Lamiaceae (23), Fabaceae (22), Poaceae (14), Brassicaceae (10). The genera with the most number of species were Salvia (9), Trifolium (7), Anthemis (5), and Geranium (5). 26 taxa were new records for the C6 square.