Huzurlu Yaylası (Gaziantep)'nın odunsu bitkilerinin tespiti ve biyoekolojik özelliklerinin saptanması
Determination of woody plants of Huzurlu High Plateau (Gaziantep) and their bioecological characteristics
- Tez No: 154698
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELMAN İSKENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Odunsu bitkiler, Flora, Biyoekoloji, Huzurlu Yaylası, Gaziantep, Türkiye, Woody plants, Flora, Bioecology, Huzurlu plateau, Gaziantep, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
HUZURLU YAYLASI ( GAZİANTEP ) 'NIN ODUNSU BİTKİLERİNİN TESPİTİ VE BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI ÇAKIR, M. Bülent Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Elman İSKENDER Temmuz 2004, 158 sayfa ÖZ Bu çalışma 2002-2004 yıllan arasında Huzurlu Yaylası'nın odunsu bitkiler florasının ve biyoekolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Amanos Dağlarının kuzeydoğusunda bulunan Huzurlu Yaylası grid sistemine göre C6 karesinde ve İran- Turan fitocoğrafik bölgesi ile Akdeniz fitocoğrafik bölgesinin kesişme noktasında bulunmaktadır. Araştırmalar sonucunda özellikle nemli alanlarda cepler (enclav) halinde Avrupa-Sibirya elementleri bulunmuştur. Araştırma alanından 23 taksonun meyve, tohum veya fideleri toplanmış ve Gaziantep Üniversitesi Botanik Bahçesi'ne introduksiyonu yapılmıştır. Araştırma alanından 524 odunsu bitki örneği toplanmış, toplanan bitki örneklerinin teşhisi sonucunda 34 familya ve 58 cinse ait 81 odunsu takson tespit edilmiştir. Bu taksonların 7'si Gymnospermae, 74'ü ise Angiospermae üyesidir. Bu taksonlarm, 8'i Türkiye için endemik, l'i ise nadirdir. Bitkilerin % 32'i Akdeniz elementi, % 19'u Avrupa-Sibirya elementi, % 10'u ise İran- Turan elementidir. Toplam takson sayısının % 39'ı ise geniş yayılışlı ve bölgesi bilinmeyenlerdir. Hayat formu açısından alanda mikrofanerofitler (25 takson), nanofanero fitler (22 takson) ve mezofanerofitler (21 takson) baskındır. Alanda en çok taKsona sanıp ıamıiyaıar; nosaccac \ı&), rcıoctcccıc (y) ve t agoccac (7) Gir. Alanda en çok türe sahip olan cinsler; Quercus (6), Astragalus (4) ve Rosa (3)'dır. 4 takson C6 karesine yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF WOODY PLANTS OF HUZURLU HIGH PLATEAU (GAZİANTEP) AND THEIR BIOECOLOGICAL CHARECTERISTICS ÇAKIR, M. Bülent M.Sc. in Biology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Elman İSKENDER July 2004, 158 pages ABSTRACT This study was carried out between 2002 and 2004 to determine the flora of woody plants of Huzurlu high plateau and their bioecological charecteristics. Research area, is situated in northeast of Amanos mountains, falls within C6 square of grid system and is located in cross-point between the Irano-Turanien and the Mediterranean phytogeographical regions. As a result of investigations, Euro-Siberian elements were found out research area in the form of enclav, particularly in humid areas. Fruits, seeds or seedlings belong to 23 taxa were collected in the study area and introduced to Botanic Garden of Gaziantep University. Five hundreds twenty-four plant specimens were collected in the study area and 81 woody plant taxa, belonging to 58 genera and 34 families were determined during floristic studies. Seven and 74 of these taxa belong to Subdivisio Gymnospermae and Subdivisio Angiospermae, respectively. Eight of these taxa are endemic and one of those is rare for Turkey. The distribution of these taxa according to phytogeographic regions are as follows : 32 % Mediterranean, 19 % Euro-Siberian, 10 % Irano-Turanian and 39 % widespread or unknown. In the study area, microphanerophytes (25 taxa), nanophanerophytes (22 taxa) and mesophanerophytes (21 taxa) are dominant. The families with the most number of taxa were Rosaceae (16), Fabaceae (9) and Fagaceae (7). The genera with the most number of taxa were Quercus (6), Astragalus (4) and Rosa (3). 4 taxa were new record for the C6 square.