Design and construction of a new rapid prototyping machine
Yeni bir hızlı prototipleme makinesinin tasarımı ve yapımı
- Tez No: 169743
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hızlı Prototipleme, Katmanlar Halinde Üretim, Eriyik Serme ıı, Rapid Prototyping, Layered Manufacturing, Fused Deposition
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz YENİ BİR HIZLI PROTOTIPLEME MAKİNESİNİN TASARIMI VE YAPIMI ÇAVDAR, Faruk Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ Ocak 2005, 62 sayfa Hızlı prototipleme, fiziksel nesneleri doğrudan I-Deas, ProE, AutoCAD gibi bilgisayar destekli tasarım (BDT) programlarıyla oluşturulmuş katı modellerden insan müdahalesine gerek kalmadan üreten teknolojileri kapsayan bir terimdir. Freze veya torna gibi klasik yontmaya dayalı üretim yöntemlerinin aksine, model, malzemenin katmanlar halinde serilmesiyle elde edilir. Bir hızlı prototipleme sistemi, eriyik serme metodu ile ilgili bir doktora tezi çalışması sırasmda geliştirilmiştir. Makine Mühendisliği Bölümünde mevcut olan eski bir masaüstü NC freze tezgahı bu sistemin mekanik kısmında kullanılmıştır. Bu tezin amacı NC freze tezgahım kullanmak yerine sistemin mekanik kısımlarını baştan dizayn edip üreterek boyutsal hassasiyetlerini iyileştirmektir. Bir önceki çalışmada geliştirilen extriizyon kafası ve programlarla birlikte çalışan üç eksenli bir makine yapılmıştır. Sistemin kullanımı bazı örnek parçalar imal edilerek gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A NEW RAPID PROTOTYPING MACHINE ÇAVDAR, Faruk M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ January 2005, 62 pages Rapid prototyping is a term which refers to a class of technologies for manufacturing physical objects directly from solid model created in Computer Aided Design (CAD) software like I-Deas, ProE, AutoCAD etc. without human intervention. Unlike classical subtractive fabrication methods such as milling or turning, model is created by adding material layer by layer. A rapid prototyping system which has been based on fused deposition technique was developed during a PhD study. A desktop NC milling machine available in Mechanical Engineering Department was used as the mechanical side of the system. Instead of using the NC milling machine, the purpose of this thesis is to design and construct the mechanical side of the system so that dimensional accuracy could be improved. A three axis machine together with an extruder head and the software developed in the previous study is constructed. The use of the system is illustrated by fabricating some examples.