Doğal Silene armeria (L.) bitkisinin çimlenme özelliklerinin saptanması ve büyüme ve çiçeklenme özellikleri üzerine GA3 ile gün uzunluğunun etkisi
Determination of germination characteristics of native Silene armeria (L.)and growing and influence of GA3 and photoperiod on flowering
- Tez No: 169830
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KARAGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Silene armeria, germination, photoperiod, gibberelic acid
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET DOĞAL SİLENE ARMERIA (L.) BİTKİSİNİN ÇİMLENME ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI ve BÜYÜME ve ÇİÇEKLENME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE GA3 ile GÜN UZUNLUĞUNUN ETKİSİ Sezen Gıran TAŞCIOĞLU Yüksek lisans tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabüim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman KARAGÜZEL Nisan 2005, Sayfa 73 Bu çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişmekte olan Silene armeria L. bitkisinin çimlenme özelliklerinin belirlenmesi, büyüme ve çiçeklenme özellikleri üzerine giberellik asit (GA3) ve gün uzunluğunun etkisinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir.. Çimlenme denemelerinde, farklı sıcaklık derecelerinin (5°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25°C, 30°C) çimlenme oranı, çimlenme enerjisi, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi ile gövde ve kök uzunluğuna etkileri saptanmıştır. Sonuçlar en yüksek çimlenme oranının ( %97,8) ve kalitesinin 20°C' de çimlenene tohumlarda ortaya çıktığını, 20°C ve 25°C çimlenme sıcaklığında maksimum çimlenmenin 5 günde tamamlandığını, buna karşın 5°C de Silene armeria tohumlarının çimlenmediğini ortaya koymuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında, gün uzunlukları ve GA3 uygulamalarının bitki gelişim ve çiçeklenme özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. 03.09.2003 tarihinde ısıtmasız plastik sera koşullarında doğal, 14 saat ve 16 saat gün uzunluğu etkisinde dikilen bitkilere dikimden 120 gün sonra 125 mg.L-1, 250 mg.L-1 ve 500 mg.L-1 GA3 püskürtülmüş ve deneme süresince dikimden çiçeklenmeye kadar geçen süre, bitki boyu, çiçekli sürgün kalınlığı, ana çiçekli sürgün çiçek salkımı çiçek sayısı gibi büyüme ve çiçeklenme özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar, denemenin gerçekleştirildiği koşullarda Silene armeria bitkisinin bir zorunlu uzun gün bitkisi gibi davrandığını, 16 saat gün uzunluğunun çiçeklenmeye kadar geçen süreyi 60 gün, 14 saat gün uzunluğunun ise 30 gün kısalttığını göstermiştir. Buna karşın denemene değerlendirmeye alman büyüme ve çiçeklenme özelliklerinin çoğu açısından en iyi sonuçlar 14 saat gün uzunluğu etkisinde yetiştirilen bitkilerde saptanmıştır. GA3 uygulamalarının (500 mg.L'1) çiçeklenmeye kadar geçen süreyi 7 gün kısalttığı, bitki boyu, bitki başına çiçekli sürgün sayısı, ana çiçekli sürgün çiçek salkım sayısı, çiçek sayısı ve ana çiçekli sürgün boğum arası uzunluğunu artırdığı saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Silene armeria, çimlenme, gün uzunluğu, giberelik asit, büyüme ve çiçeklenme. JÜRİ: Prof. Dr. Osman KARAGÜZEL (Danışman) Prof. Dr. İbrahim BAKTIR Yrd. Doç. Dr. Sibel MANSUROĞLU
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF GERMINATION CHARACTERISTICS OF NATIVE SİLENE ARMERIA (L.) AND GROWING AND INFLUENCE OF GA3 AND PHOTOPERIOD ON FLOWERING Sezen Gıran TAŞCIO?LU M.Sc. in Landscape Architect Adviser: Prof. Dr. Osman KARAGÜZEL December 2005, Pages 73 This study was carried out to determine germination characteristic at different temperatures and effects of gibberellic (GA3) and photoperiod on growth and flowering of Silene armeria L. native to Eastern Black Sea Region of Turkey. In germination experiment, effect of different germination temperatures (5°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25°C, 30°C) on germination rates, germination energy, germination index, mean germination time and stem and root length were tested. The highest germination rate (97,8 %) and quality were recorded at 20°C germination temperature. The seeds reached maximum germination rates at 20°C and 25°C for 5 days, whereas there was no germination at 5°C germination temperature. In this second stage of the study, effects of photoperiod and GA3 on growth and flowering characteristic of plastic greenhouse in unheated S. armeria were experimented. Plants were planted under natural, 14 and 16 hours day length treatment on 03.09.2003 and sprayed GA3 at concentrations of 0 (Control), 125, 250, 500 mg. L“1 120 days after planting. During to experiment growth and flowering characteristics such as days to flowering, plant height, flowered short diameter, flower numbers on main flowered shoots. Result indicated that S. armeria behaved as obligate long day plant under described experimental condition, and 14 and 16 hours day length treatments shortened days to flowering for 30 and 60 days, respectively. However, the best result for most of growth and flowering characteristic considered the experiment were recorded under 14 hours day-length treatment, had only 7 days shortening effect on days to flowering. GA3 treatments (Particularly at 500 mg.”1 concentration) slightly shortened time to flowering, and significantly increased final plant height, internode length an main flowered shorts, number of flowered shoots per plant flowered stalk number on main flowered shoots and flower number.