Güzeldere-Kurtalan civarının (Kuzeydoğu Batman) jeolojisi ve hidrokarbon potansiyeli açısından önemi
Geology of Güzeldere-Kurtalan (Northeastern Batman) region and its importance in viewpoint of hydrocarbon
- Tez No: 169936
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, KD Batman, Garzan Formasyonu, Beloka Formasyonu, Mardin Grubu, Southeast of Anatolia, Northeast of Batman city, Garzan Formation, Beloka Formation and Mardin Group. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ GÜZELDERE-KURTALAN (KD BATMAN) CİVARININ JEOLOJİSİ VEHİDROKARBON AÇISINDAN ÖNEMİAyhan ERCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI DanışmanDoç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yıl: 2005, Sayfa: 125 JüriDoç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. S. Cavit DEMİRKOL Doç.Dr. Erol ÖZER Çalışma bölgesi Güneydoğu Anadolu' da X. Petrol Bölgesinde bulunmakta olup, Batman ilinin yaklaşık 35-90 km KD' da yer almaktadır. Çevre sahalarda bulunan kuyu verilerinin değerlendirilmesi sonucunda inceleme alanlarında kuzeybatı-güneydoğu uzanımlı faya yaslı tektonik ve stratigrafik yapılar gözükmektedir. Bu yapılar üzerinde yer alan inceleme alanlarında rezervuar kaya açısından hedef seviyeleri Orta Maestirihtiyen yaşlı Garzan Formasyonu, Orta-Üst Kampaniyen yaşlı Beloka Formasyonu ve Apsiyen-Alt Santoniyen yaşlı Mardin Grubu formasyonları oluşturmaktadır. Çalışma alanının içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu düşük röliyefli Arabistan ana karasının, Anadolu yüksek yaylalarına birleştiği bir geçiş alanıdır. Güneydoğu Anadolu'da biri Üst Kretase'de, diğeri Miyosen sonunda olmak üzere iki büyük tektonik aktivitenin etkin izleri mevcut stratigrafik özellikleriyle belirmektedir. Bu tektonik aktiviteler sonucunda bindirme kuşağına paralel kıvrım sistemleri gelişmiştir. Böylece, incelenen alanlardaki üretim sahaları genellikle yapısal ve tektonik kapanlarda açılan kuyulardan elde edilmektedir. KD Batman sahalarının geliştirilmesi ülkemiz ekonomisine yapacağı katkılardan dolayı önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GEOLOGY OF GUZELDERE-KURTALAN (NE BATMAN) REGION AND ITS MPOTANCE IN VIEWPOINT OF HYDROCARBON Ayhan ERCAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Year: 2005, Pages: 125 Jury Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. S. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Erol ÖZER Researched area, which takes place in the tenth oil zone of South-East part of Anatolia, is 35-90 km. away from the northeast part of Batman city. Following evaluating data derived from wells drilled around the oil field, it seems as if tectonic and stratgraphic structures lean on the Northwest-Southeast trending fault structures in the researched area. Main destination levels as reservoir rock on these structures are Middle Maastrichtian age Garzan, Middle-Upper Campanian age Beloka and Aptian- Lower Santonian age Mardin Groups. Southeast part of Anatolia presents an intersection between low elevated layer of Arabian Continent and high plateou of Anatolia. Trace of two main tectonic activities, which clearly defined with their present stratigraphical properties, appears to be formed in the Southeast Anatolia. Fold system which was formed parallel to the trust zone with response to these tectonic activities. Thus, mainly oil production in the area is made from the structural and tectonic traps cut in the wells. It is very crucial to improve the fields in North-East Part of Batman Province for boosting the economics of Turkey.