Farklı eğimde sistemleriyle eğirilmiş modal iplikleri ile bu ipliklerden dokunmuş kumaşların özellikleri üzerine bir çalışma
An investigation on the properties of modal yarns produced on different spinning system and fabrics woven from these yarns
- Tez No: 169968
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN BABAARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Modal elyafı, Ring eğirme, Open-end rotor eğirme, Compact eğirme, Vorteks eğirme
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI EĞİRME SİSTEMLERİYLE EGIRILMIŞ MODAL İPLİKLERİ İLE BU İPLİKLERDEN DOKUNMUŞ KUMAŞLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bilgehan ÜLGER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Osman BAB AARSLAN Yıl: 2005, Sayfa: 94 Jüri : Doç Dr. Osman BAB AARSLAN Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Doç.Dr. Rızvan EROL Türkiye'de tekstil sektörünün son yıllarda dünyada gittikçe yükselen rekabet ortamı ve teknolojik gelişmeler karşısında kendini yenilemesi ve gelişimini sürdürmesi gerekmektedir. Bunun sağlanması için son teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve etkilerini incelemek büyük önem taşımaktadır. Bu amaca yönelik olarak, son zamanlarda katma değeri yüksek ürünlerde tercih edilen modal elyafı kullanılarak dört farklı eğirme sistemiyle üretilmiş iplik ve kumaşların özelliklerini incelemek önemli görülmüştür. Çalışmada, modal elyafından klasik ring, open-end rotor, compact ring ve MVS vorteks eğirme sistemlerinde iplik üretimi yapılmıştır. Üretilen iplikler aynı koşullarda kumaş haline getirilmiştir. İplik ve kumaşlara fiziksel testler uygulanarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS AN INVESTIGATION ON THE PROPERTIES OF MODAL YARNS PRODUCED ON DIFFERENT SPINNING SYSTEM AND FABRICS WOVEN FROM THESE YARNS Bilgehan ÜLGER DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Osman BABAARSLAN Year: 2005, Pages: 94 Jury : Assoc. Prof. Dr. Osman BABAARSLAN Prof Dr. RTuğrul O?ULATA Assoc. Prof. Dr. Rızvan EROL Turkish Textile industry has been required to renew itself under the effect of high competition and technological development. Therefore, it is very important to follow last technologic developments and to investigate effect on the textile industry. For this purpose, it is important to investigate the effects of different spinning system on the yarn and fabric properties. The importance of investigations on modal fiber which is used for high added products is being understood. In this study, modal yarns are produced on the classical ring spinning, open- end rotor spinning, compact ring spinning and Vortex spinning systems. Woven fabrics are made from these yarns with the same weaving conditions. Physical tests are applied on these yarns and fabrics and then the test results were evaluated. KeyWords: Modal fiber, Ring spinning, Open-end rotor spinning, Compact Spinning, Vortex spinning II