Rasemik naproksen esterden Candida rugosa lipazı ile (S)-naproksen üretiminde enzime uygulanan önişlemlerin enantiyoseçimlilik, aktivite ve kararlılık üzerine etkisi
Effects of pretreatments on the enantioselectivity, activity and stability of Condida rugosa lipase in the production of (S)-naproxen from racemic naproxen ester
  1. Tez No: 170014
  2. Yazar: AYŞE EZGİ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL TAKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Naproksen, Candida rugosa lipazı, önişlem, aktivite, enantiyoseçimlilik, hidroliz tepkimesi, Naproxen, Candida rugosa lipase, treatment, activity, enantioselectivity, hydrolysis reaction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RASEMİK NAPROKSEN ESTERDEN Candida nıgosa LİPAZI İLE (S)- NAPROKSEN ÜRETİMİNDE ENZİME UYGULANAN ÖNİŞLEMLERİN ENANTİYOSEÇİMLİLİK, AKTİVİTE VE KARARLILIK ÜZERİNE ETKİSİ A. Ezgi ÜNLÜ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Serpil TAKAÇ Ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici özellikleri olan (S)-Naproksen'in, rasemik Naproksen metil esterden üretiminde kullanılmak üzere Candida rugosa lipazma (CRL) alkoller ile çeşitli önişlemler uygulanmıştır. Bu amaçla 2-propanol, etanol, metanol ve bütanol derişimleri, tampon pH değerleri, diyaliz süresi, santrifüj ve karıştırma süresinin CRL'nin aktivitesi, kararlılığı ve enantiyo seçimliliği üzerine etkileri incelenmiştir. Uygulanan önişlemlerin aktivite ve kararlılık üzerindeki etkileri, CRL'nin p-nitrofenil asetatın hidroliz tepkimesinde; enantiyo seçimliliği üzerindeki etkisi ise tampon- izooktan iki fazlı sistemde rasemik Naproksen metil esterin hidroliz tepkimesinde kullanılmasıyla belirlenmiştir. p-Nitrofenil asetata karşı aktivite takipleri saklama koşullarında (+4°C) ve (S)-Naproksen üretim tepkimesi sıcaklığı olan 37°C'de, 120 ile 192 saat boyunca, tampon ortamında ve ayrıca (S)-Naproksen üretiminde çözücü olan izooktan varlığında gerçekleştirilmiştir. Önişlemler, CRL'nin aktivitesini artırmıştır. En yüksek spesifik aktiviteler, farklı alkollerle önişlem gören CRL'ler arasmda %20 bütanol ile önişlem gören CRL ile (2.96 U/mg), farklı pH değerlerinde önişlem gören CRL'ler arasmda pH=4 tamponunda önişlem gören CRL ile (2.97 U/mg), önişlem koşullarının incelendiği deney setinde ise diyaliz süresinin kısa olduğu koşulda önişlem gören CRL ile (2.96 U/mg) elde edilmiştir. Rasemik Naproksen metil esterden (S)- Naproksen üretiminde ise substrat ve ürün için enantiyomerik aşırılıklar (ee,, ve eep), dönüşüm (x) ve enantiyomerik oran (E) değerleri incelenmiştir. Sonuçlar enantiyomerik oran açısından değerlendirildiğinde, en yüksek E değerlerinin farklı alkollerle önişlem gören CRL'ler arasmda referans olarak kabul edilen ve alkol eklenmeden diğer önişlem basamakları uygulanan CRL ile (E=245), farklı pH değerlerinde önişlem gören CRL'ler arasında pH=1.5 tamponunda önişlem gören CRL ile (E=182), önişlem koşullarının incelendiği deney setinde ise santrifüj işleminin yapılmadığı koşulda önişlem gören CRL ile (E=186) elde edilmiştir. Sulu faz/organik faz oranının (S/O), 2/1 ve 1/2 olarak değiştirildiği hidroliz koşullarında ise %40 2-propanol ile önişlem gören CRL, S/0=2/l oranında E=479 değeri ile en iyi sonucu vermiştir. 2005, 103 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis EFFECTS OF PRETREATMENTS ON THE ENANTIOSELECTIVITY, ACTIVITY AND STABILITY OF Candida rugosa LIPASE IN THE PRODUCTION OF (S)- NAPROXEN FROM RACEMIC NAPROXEN ESTER A. Ezgi ÜNLÜ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Serpil TAKAÇ Candida rugosa lipase (CRL), which is used in the production of (S)-Naproxen that is an anti-inflammatory, analgesic and antipyretic drug, from racemic Naproxen methyl ester, was treated with alcohols. The influences of the concentrations of 2-propanol, ethanol, methanol and butanol, pH of the buffers, dialysis time, centrifugation and stirring time on the activity, stability and enantioselectivity of CRL were investigated. The effect of treatments on the activity and stability of CRL were investigated in the hydrolysis reaction of />-nitrophenyl acetate; and the effect of treatments on the CRL enantioselectivity was investigated in the hydrolysis of racemic Naproxen methyl ester in a buffer-isooctane biphasic batch reaction system. The activity of CRL was followed throughout 120 or 192 hours in buffer solution alone and in buffer solution containing isooctane, which is the solvent of (S)-Naproxen production reaction medium, at the temperatures of storage (+4°C) and of hydrolysis reaction for (S)-Naproxen production (37°C). Alcohol treatments increased the activity of the enzyme. Among alcohol treated CRLs, the highest specific activity was achieved with butanol-treated CRL (2.96 U/mg); among CRLs treated at different pH values, the highest specific activity was achieved at the treatment pH of 4 (2.97 U/mg); and among other treatment conditions, the highest specific activity was achieved when the dialysis time was kept short (2.96 U/mg). In the hydrolysis of racemic Naproxen methyl ester to produce (S)-Naproxen, the variations in the enantiomeric excesses of the substrate and the product (ees and eep), conversion (x) and the enantiomeric ratio (E) with the treatment procedure were investigated. When the enantiomeric ratios were compared; among treated CRLs, the highest enantiomeric ratio was achieved in the absence of an alcohol (E=245); among CRLs treated at different pH values, the highest value was achieved at the treatment pH of 1.5 (E=182); and among other treatment conditions, the highest E was achieved when the centrifugation step of the treatment procedure was omitted (E=186).The effect of the aqueous phase/ isooctane volume ratio on the enantioselectivity was also studied for 2/1 and 1/2 values; and the highest enantiomeric ratio was found to be E=479 when the 2-propanol treated- CRL was used in the hydrolysis at phase ratio of 2/1. 2005, page 103