Balasz operatörleri ve bazı genelleşmeleri için korovkin tipli hata tahminleri
Korovkin type error estimates of Balasz operators and their some generalizations
  1. Tez No: 170026
  2. Yazar: BAHAR DEMİRTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OGÜN DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Linear positive operator sequences, Balasz operators, The Korovkin Theorem, modulus of continuity, Lipschitz class, divided differences
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BALASZ OPERATÖRLERİ VE BAZI GENELLEŞMELERİ İÇİN KOROVKİN TİPLİ HATA TAHMİNLERİ Bahar DEMİRTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ogün DOĞRU Bu çalışmada Balasz operatörlerinin yaklaşım özellikleri ve Korovkin tipli hata tahminleri incelenmiştir. Bu tez dert bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde lineer pozitif operatörler tanıtılıp temel özellikleri incelenmiştir. Ayrıca lineer pozitif operatör dizilerinin yakınsaklığı ve Korovkin Teoremi ifade ve ispat edilmiştir. İkinci bölümde Balasz operatörleri ve Bleimann-Butzer-Hahn tipli genelleşmesi tanıtılarak Korovkin tipli hata tahminleri yardımıyla yaklaşım özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde süreklilik modülü ve/nin Lipschitz sınıfından olması durumlarında Balasz operatörlerinin Bleiman-Butzer-Hahn tipli genelleşmesinin yaklaşım hızı hesaplamıştır. Ayrıca bu hesaplama Peetre-K foksiyoneli yardımıyla Balasz operatörleri için de yapılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde Balasz operatörlerinin bazı türev özellikleri, bölünmüş farklar ve fark operatörleri yardımıyla incelenmiştir. 2005, 34 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lineer pozitif operatör dizileri,Balasz operatörleri, Korovkin Teoremi, süreklilik modülü, Lipschitz sınıfı, bölünmüş farklar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis KOROVKIN TYPE ERROR ESTIMATES OF BALASZ OPERATORS AND THEIR SOME GENERALIZATIONS Bahar DEMİRTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ogün DO?RU In this study, the approximation properties and Krovkin type error estimates of the Balasz operators and their some generalizations are investigated. This thesis consists of four chapters. In the first chapter linear positive operators are introduced and their basic properties are obtained. Furthermore convergence of linear positive operator sequences and the Korovkin Theorem are expressed and proved. In the second chapter, the Balasz operators and Bleiman-Butzer-Hahn type generalization are introduced and their approximation properties are obtained in terms of the Korovkin type error estimates. In the third chapter, rate of convergence of the Bleiman-Butzer-Hahn type generalization of the Balasz operators are estimated by the modulus of continuity and on the condition of / being in the Lipschitz class. Furthermore this estimation is also made for the Balasz operators with the help of the Peetre-K functional. Finally in the fourth chapter, some derivate properties of the Balasz operators are investigated with the help of divided differences and difference operators. 2005, 34 page