Bazı ditiyofosfinik asitlerin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
Investigation of the electrochemical behaviour of some dithiophosphinic acids
- Tez No: 170058
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dithiophosphinic Acids, Platinum Electrode, Cyclic Voltammetry. Ultramicro Electrode, Simulation. Electrochemical Behaviour
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI DİTÎYOFOSFİNİK ASİTLERİN ELEKTROKÎMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Nurdane YILMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Bu çalışmada bazı ditiyofosfinatların ve komplekslerinin elektrokimyasal davranışları 0,1 M TBATFB içeren asetonitril ortamında platin çalışma elektrodu ile Dönüşümlü Voltametri (CV) ve Kronoamperometri (CA) teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışılan bileşiklerin konsantrasyon etkisi incelenmiş ve kantitatif tayinlerde CV tekniğinin kullanılabileceği bulunmuştur. Aktarılan elektron sayılan ve difuzyon katsayıları ultra mikro elektrot yardımıyla bulunmuştur. Dönüşümlü voltametri ile bu bileşiklerin elektrot reaksiyonlarının EC mekanizmasına göre yürüdüğü belirlenmiştir. Simttlasyon çalışması yapılarak mekanizmanın doğruluğu desteklenmiş ve elektron aktarım basamağının standart hız sabiti (ks), kimyasal basamağın ileri hız sabiti (ki), geri hız sabiti (kg), ve denge sabiti (K) hesaplanmıştır. Adsorpsiyon kriterlerine bakılarak bu bileşiklerin elektrot yüzeyine adsorbe olmadığı görülmüştür. 2005, 73 sayfa Anahtar Kelimeler : Ditiyofosfinik Asit, Platin Elektrot, Dönüşümlü Voltametri, Ultramikro Eektrot, Simülasyon, Elektrokimyasal Davranış
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master. Thesis INVESTIGATION OF THE ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF SOME DITHIOPHOSPHINIC ACIDS Nurdane YILMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor Prof.Dr.Ali Osman SOLAK In this work, electrochemical behaviour of some dithiohosphinic acids and their Ni2+ complexes and electrode reaction mechanism were investigated in 0,1 M TBATFB in acetonitrile at the platinum electrode by Cyclic Voltammetry (CV) and Chronoamperometry (CA). The concentration effect was also investigated for the quantative determinations of the compounds in nonaqueous media. The values of the number of electrons transferred and diffusion coefficients were estimated using ultramicro electrodes by CV and CA. It was determinated by cyclic voltammetry that the reduction mechanism of the dithiophosphinic acids and their Ni2+ complexes is EC type. The standart rate constant of the electron transfer, rate constant of forward and backward reactions of the fallowing chemical reaction and equilibrium constant were also estimated by simulation studies. Adsorptional effects of the compounds on the Pt electrode were tested by CV and no strong or weak adsorption was observed at the surface of this electrode. 2005, 73 pages