Bazı papaver türlerinde çiçek tozlarının in vitro çimlenmesini etkileyen faktörler üzerine araştırmalar
Factors affecting in vitro pollen germination in some papever species
- Tez No: 133171
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: P. orientate, P. pseudo- orientate, P. bracteatum, P. somniferum, pollen germination rate, pollen tube length
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI Papaver TÜRLERİNDE ÇÎÇEK TOZLARININ IN VITRO ÇİMLENMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Vural DENİZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN Bu çalışma Papaver orientale, P. pseudo-orientale, P. bracteatum ve P. somniferum türlerine ait çiçek tozlarının in vitro çimlenme ve gelişimini etkileyen abiyotik faktörleri belirlemek amacıyla yürütülmüş olup, farklı sukroz, borik asit, potasyum nitrat, magnezyum sülfat, kalsiyum nitrat ve PEG dozları test edilmiştir. Papaver türlerinin çiçek tozu çimlenme oranı, çim borusu oluşturma oram ve çim borusu uzunluğu balonundan kullanılan besin ortamlarına tepkisinde önemli farklılıklar gözlenmiştir. Genel olarak, sukroz içermeyen ancak 150 mg/1 borik asit, 200 mg/1 magnezyum sülfat, 200 mg/1 kalsiyum nitrat 150 mg/1 potasyum nitrat ile 100 veya 200 mg/I PEG 4000 ilave edilen çimlendirme ortamı test edilen bütün türlerde in vito çiçek tozu gelişimini artırmıştır. Bu ortamda en yüksek çiçek tozu çimlenme oram (%85), çim borusu oluşturma oram (%34) ve çim borusu uzunluğu (169 ;an) P. pseudo-orientale türünden elde edilmiştir. Bütün denemelerde çimlenme ortamının pH'sı 5.6 olarak ayarlanmış olup, 2 saat inkübasyon süresi uygulanmıştır. Bu uygulamalarda çiçek tozu sabah saat 06:00-07:00 arasında alınmıştır. Ayrıca +4°C'de 15 gün süreyle depolanan çiçek tozlarının çimlenme oranlarında önemli düşüşler gözlenmiş olup, -20 veya -80 "C'de saklanan çiçek tozlarının ise çimlenmediği gözlenmiştir. 2003, 43 sayfa ANAHTAR KELİMELER: P. orientale, P. pseudo- orientale, P. bracteatum, P. somniferum, çiçek tozu çimlenme oram, çim borusu uzunluğu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FACTORS EFFECTING IN VITRO POLLEN GERMINATION IN SOME Papaver SPECIES Vural DENİZ University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor. Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN In this study, effects of abiotic factors such as different sucrose, boric acid, potassium nitrate, magnesium sulfate, calcium nitrate and PEG concentrations on in vitro pollen grain germination of Papaver orientate, P. pseudo-orientale, P. bracteatum and P. somniferum were investigated. Papaver species showed significant differences in respect to pollen germination rate, pollen tube development rate and pollen tube length depending on the germination media tested. In general, sucrose-free germination medium supplemented with 150 mg/1 boric acid, 200 mg/1 magnesium sulfate, 200 mg/1 calcium nitrate, 150 mg/1 potassium nitrate and 100 or 200 mg/1 PEG 4000 increased in vitro pollen development in all species tested. The highest pollen germination rate (%85), pollen tube development rate (%34) and pollen tube length (169 faa) was achieved in P. pseudo-orientale on this medium. The pH of the media was adjusted to 5.6 and pollens were incubated for two hours at room temperature. Pollen grains were collected in the morning in-between 06.00-0.7.00 a.m. Significant reduction in pollen germination was observed on pollen grains stored at +4 °C for 15 days and no germination was achieved from pollens kept at -20 or -80 °C. 2003, 43 pages