Melia azedarach (L.) ve neem azal T/S'nin laboratuvar koşullarında iki noktalı kırmızıörümcek [Tetranychus urticae (Koch) (acarina: Tetranychidae)] etkisi üzerinde araştırmalar
Effects of Melia azedarach (L.) and neem azal T/S on the laboratory condition against two-spotted spider mite Tetranychus urticae (Koch) (acarina: Tetranychidae)]
- Tez No: 170130
- Danışmanlar: PROF.DR. SULTAN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tetranychus urticae (Koch), Bean, Neem Azal T/S, Azadirachta indica Melia azedarach
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Melia azedarach (L.) VE NEEM AZAL T/S'NÎN LABORATUVAR KOŞULLARINDA İKÎ NOKTALI KIRMIZIÖRÜMCEK [Tetranychus urticae (Koch) (ACARÎNA:TETRANYCHİDAE)]'E ETKİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Aydemir BARIŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLU Bu çalışmada Azadirachta indica A.Juss'dan elde edilen ve azadirachtin içeren Neem Azal T/S preparatı (%1) ve Melia azedarach'm L. meyve metanol ekstraktının İki noktalı kırmızıörümcek [Tetranychus urticae (Koch) (Acarina:Tetranychidae)]'in biyolojik dönemlerine labaratuvar koşullannda etkisi araştırılmıştır. Ekstraktların İki noktalı kırmızıörümceğin yumurta, ergin öncesi ve ergin dönemlerine daldırma metodu uygulanarak etkisinin araştırıldığı denemeler 25±2 °C sıcaklık, %60±10 orantılı nem ve 16 saat aydınlatma süresine sahip olan iklim odalarında yürütülmüştür. Neem Azal T/S ve Melia azedarach'ın T.urtiace'e karşı uygulanan konsantrasyonlarının yumurta açılımına etkisi olmamıştır. M.azedarach'ın %5, 10 ve 15'lik konsantrasyonların T.urtiace'nin ergin öncesi dönemine karşı etkisi sırasıyla %4.74, 15.74 ve 16.68; ergin dişilerine karşı etkisi sırasıyla %10.38, 14.2 ve 15.9 olarak belirlenmiştir. Neem Azal T/S'nin T.urtiacae'tıin ergin öncesi dönemine karşı (larva, protonimf, deutonimf) 20, 40, 60 ve 80 ppm'lik dozlarındaki etki sırasıyla %40.47, 100.0, 94.0 ve 100.0; T.urtiacae'nin ergin dişilerine karşı etki sırasıyla %20.57, 96.67, 100.0 ve 100.0 olarak saptanmıştır. Ayrıca Neem Azal T/S'nin 40, 60 ve 80 ppm'lik dozlarında dişilerin yumurta verimine etkileri araştırılmış, uygulamalarda akar dişilerinin kontrole göre daha az yumurta bıraktığı ve etkinin sırasıyla %40.54, 68.98 ve 76.79 olduğu belirlenmiştir. 2005, 76 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tetranychus urticae (Koch), Fasulye, Neem Azal T/S, Azadirachta indica, Melia azedarach
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF Melia azedarach (L.) AND NEEM AZAL T/S ON THE LABORATORY CONDITION AGAINST TWO-SPOTTED SPIDER MITE Tetranychus urticae (Koch) (ACARINA:TETRANYCHIDAE) Aydemir BARIŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Sultan ÇOBANO?LU In this study, the effects of Neem Azal T/S including azadirachtin derived from Azadirachta indica A.Juss and fruit-methanol extract of Melia azedarach against the biological stages of Two spotted spider mite [Tetranychus urticae (Koch) (Acarina:Tetranychidae)] were determined in laboratory conditions. The leaf dipping method was applied to eggs, ummatures and adult stages of the Tetranychus urticae in order to determine the effects of the preparations and different dosages and concentrations. The studies were carried out at 25+2 °C, 60+10 RH and 16 hours of photoperiod. There was no effect determined against the egg hatching ratio of T urticae for both preparations. The effects of the M. azaderach %5, 10 and 15 of concentrations against the ummature stages of T. urticae were determined as %4.74, 15.74 and 16.68; against the adult stage these values are as %10.38, 14.2 and 15.9 respectively. The effects of the Nem Azal T/S 20, 40, 60 and 80 ppm dosages to the pre-adult stages of T. urticae were determined as %40.47, 100.0, 94.0 and 100.0; for the adults these values are as %20.57, 96.67, 100.0 and 100.0, respectively. Moreover %40, 60 and 80 ppm dosages of Neem Azal T/S T. urticae females laid less eggs and according to the control the effects were %40.54, 68.98 and 76.79 less for each concentration respectively. 2005, 76 pages