Doğal (yerel) Streptococcus salivarius subsp. thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus suşlarında endüstriyel öneme sahip özelliklerin araştırılması
Investigation on native Streptococcus salivarius subsp. thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus strains regarding their industrially important characteristics
  1. Tez No: 170204
  2. Yazar: ŞEYDA ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEZİHE TUNAİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, starter
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL (YEREL) Streptococcus sctlivarius subsp. thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus SUŞLARINDA ENDÜSTRİYEL ÖNEME SAHİP ÖZELLİKLERİN ARAŞTIRILMASI Şeyda ÖZYURT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nezihe TUNAİL Bu çalışmada, 43 adedi pastörize, 30 adedi çiğ sütlerden izole edilmiş ve 10 adedi endüstriyel olmak üzere toplam 83 adet Streptococcus sctlivarius subsp. thermophilus (S. thermophilus) ve 12 adedi pastörize sütlerden, 22 adedi çiğ sütlerden izole edilmiş Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb. bulgaricus) yerel suşları ile 5 adet miks yoğurt kültürü kökenli ve 1 adet referans suş olmak üzere toplam 40 adet Lb. bulgaricus susu ile çalışılmıştır. Bu suşların fajlara direnç, asit üretim yeteneği, antibakteriyel aktivite, asetaldehit üretimi ve proteolitik aktivite gibi endüstriyel öneme sahip özellikleri belirlenerek alternatif starter olarak kullanılabilmeleri araştırılmıştır. Yerel S. thermophilus suşlarının test edilen çiğ süt orijinli 9 adet yerel faja karşı çok dirençli olmaları suşların starter olma potansiyellerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Yerel ve endüstriyel Lb. bulgaricus suşları ise kendi türünün yerel fajlarına çok duyarlı iken Lb. 2001 ve Lb. 6007 suşları yerel fajlara karşı tam direnç göstermiştir. Ayrıca 73 S. thermophilus susundan sadece St. MR27a, yerel ve endüstriyel Lb. bulgaricus suşlarında ise sıklıkla cinsler arası heterolog konakçı özelliğinin sergilendiği saptanmıştır. 5. thermophilus suşlarından hem asitlik gelişimi hem de faja dirençlilik ele alınınca St. TH-3, St 217, St 229, St 545, St 411, St 481, St. 3.3, St. 23.1, St. 24b, St. 26.5 suşları dikkati çekerken; pastörize süt kökenli Lb. bulgaricus suşlarının faja duyarlılıkları ve düşük ApH değeri sergilemeleri starter potansiyeline sahip olamadıklarını gösterirken çiğ süt kökenli suşlardan Lb. 2001, Lb. 3702, Lb. 5002 ve referans susun (Lb. 11842) kısmen de olsa bu iki özellik bakımından starter olabileceği sonucuna varılmıştır. Endüstriyel S. thermophilus suşlarından StVl, St.V2, St. Yİ, St. Y4 üstün nitelikli starter olarak tanımlanırken Lb. bulgaricus endüstriyel suşlarından Ch-Lb-12 ile Lb. 231 kısmen starter potansiyeli sergilemişlerdir. Bu çalışmada antimikrobiyel aktivite, suşların sıvı kültürlerinin kullanıldığı kuyu difüzyon ve suşların kültür süpernatantlarmın kullanıldığı agar difüzyon testleri ile iki duyarlı suş kullanılarak yürütülmüş olmasına karşın sonuçlar tatmin edici bulunmamış ve suşların antibakteriyel aktivitelerini zaman içinde kaybettikleri veya büyük oranda yitirdikleri saptanmış ve aktivitesi belirlenen suşların probiyotik amaçlı bakteriyosin çalışmalarında denemeye alınabileceği sonucuna varılmıştır. Antibakteriyel aktivite gibi suşların asetaldehit üretimlerini de zaman içinde yitirdikleri belirgin şekilde gözlenmesine rağmen hem S. thermophilus hem de Lb. bulgaricus suşları arasında ihtiyaca cevap verecek nitelikte suşlar bulunmuştur. Lb. 2001, Lb. 3702 ve Lb. 5002 suşlarının sırası ile 22,00 ppm, 14,30 ppm ve 22,00 ppm asetaldehit üretim değerleri ile starter kültür olma potansiyellerini korudukları görülmektedir. Lb. bulgaricus suşlarından çok küçük değerler gösterenlerin dışında hepsinin proteolitik yetenek açısından starter potansiyeline sahip olduğu; S. thermophilus suşlarında da en düşük ve en yüksek 0,001 ve 0,453 mg tirozin/5ml değerleri dışında tüm suşların kombinasyonlarında kullanılabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak yerel S. thermophilus suşlarından St 229' un tüm kriterlere yanıt verdiğini ve St. 3.3' ün ise antibakteriyel aktivite hariç diğer kriterlere uyduğunu; yerel Lb.bulgaricus suşlarından da Lb. 2001, Lb. 3702 ve Lb. 5002 suşlarının starter olmaya en uygun suşlar olduğunu söylemek mümkündür. 2005, 109 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, starter
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION ON NATIVE (DOMESTIC) Streptococcus salivarius subsp. thermophilics and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, STRAINS REGARDING THEİR INDUSTRIALLY IMPORTANT CHARACTERISTICS Şeyda ÖZYURT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department Of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nezihe TUNAİL In this study, 83 Streptococcus salivarius subsp. thermophilus (S. thermophilic) (43 isolated from pasteurised milk samples, 30 isolated from raw milk samples and 10 industrial strains) and 40 Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus {Lb. bulgaricus) (12 isolated from pasteurised milk, 22 isolated from raw milk, 5 originated from mix yoghurt culture and 1 reference strain) were used. Starter culture potentials of these strains were investigated by determining some industrially important properties such as phage resistance, acid production ability, antimicrobial activity, acetaldehyde production and proteolytic activity. High resistance of native S. thermophilus strains against to 9 native phages isolated from raw milk showed that these strains have high starter culture potential. Native and industrial Lb. bulgaricus strains were very sensitive to native phages of the same species, where as Lb 2001 and Lb 6007 strains displayed exact resistance to native phages. Additionally, it was determined that of the 73 5. thermophilus strains only St. MR27a and most of the industrial Lb. bulgaricus strains have heterologous host property between the genera. Evaluation of the acid production ability and phage resistance results showed that 10 5. thermophilus strains (St. TH-3, St.217, St 229, St 545, St 41 1, St 481, St.3.3, St.23.1, St. 24b, St.26.5) have high starter culture potential for these properties, whereas Lb. bulgaricus strains isolated from pasteurised milk were not found as potential starter cultures due to their sensitivity to phages and low ApH values. On the other hand, of the raw milk originated strains Lb 2001, Lb 3702, Lb 5002 and the reference strain (Lb 11842) showed starter culture potential partially for these two properties. Of the industrial strains, St.Vl, St.V2, St. Yl, St. Y4 were described as high-qualified starter cultures, in contrast, of the industrial Lb. bulgaricus strains Ch-Lb-12 and Lb 231 showed partially starter potential. Although the antimicrobial activity tests were performed with 2 sensitive strains by well diffusion assay using whole cultures and agar diffusion assay using cell-free supernatants, the results were not found satisfying and it was determined that the strains lost their antimicrobial activity on a grate rate. Therefore, it was concluded that the strains showed antimicrobial activity could be used in the investigations related to bacteriocin. Similarly to antimicrobial activity, it was observed that the strains lost their acetaldehyde production ability gradually. However, there were found some strains, which can prpduce enough acetaldehyde both in S. thermophilus, and Lb. bulgaricus strains. The acetaldehyde amounts produced by Lb 2001, Lb 3702 and Lb 5002 strains were measured as 22.00, 14.30 and 22.00 ppm, respectively. It was revealed that most of the Lb. bulgaricus strains have starter culture potential for proteolytic activity, except the several strains that showed very low values. On the other hand, all of the S. thermophilus strains could be used in starter culture combinations, except the ones that showed the lowest (0.001 mg tyrosine/5ml) and the highest (0.453 mg tyrosine/5ml) values. As a conclusion, S. thermophilus St.229 strain was found suitable for all of the criteria, where St. 3.3 was found proper for the criteria except the antimicrobial activity. Also, it could be said that Lb 2001, Lb 3702 and Lb 5002 native Lb. bulgaricus strains are the most convenient strains for using as starter. 2005, 109 pages