Kimyasal yöntemle büyütülen çinko oksit ince filmlerin yapısal, optiksel ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
The investigations of structural, optical and electrical properties of zinc oxide thin films grown by chemical method
  1. Tez No: 170210
  2. Yazar: YASEMİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMİ SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal kaplama yöntemi, ZnO ince filmler, optiksel özellikler, yapısal özellikler, elektriksel iletkenlik, Chemical deposition method, ZnO thin films, optical properties, structural properties, electrical conductivity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİMYASAL YÖNTEMLE BÜYÜTÜLEN ÇİNKO OKSİT İNCE FİLMLERİN YAPISAL, OPTİKSEL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Yasemin ÇELİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Necmi SERİN Bu çalışmanın amacı kimyasal kaplama yöntemi ile hazırlanmış ZnO ince filmlerin yapısal, optiksel ve elektriksel özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaçla, katkısız ve 0,1 M Sn katkılı ZnO ince filmler mikroskop camı üzerinde hazırlanmıştır. Filmlerin sıcaklığın fonksiyonu olarak elektriksel iletkenlikleri bulundu ve tavlama sıcaklığının (450 °C) elektriksel iletkenlik üzerine etkisi araştırıldı. Tavlamanın ve katkılandırmanın (0,1 M Sn) yapısal ve optiksel özellikler üzerine etkisi araştırıldı. UV-VIS spektrumları çekilerek filmlerin optiksel geçirgenliklerine bakıldı. X-ışını kırınımı kullanılarak, filmlerin yapısal özellikleri incelendi. Hail deneyinden, katkısız filmin Hail mobilitesi ve taşıyıcı yoğunluğu hesaplandı. 2005, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE INVESTIGATION OF STRUCTURUL, OPTICAL AND ELECTRICAL PROPERTIES OF ZINC OXIDE THIN FILMS GROWN BY CHEMICAL METHOD Yasemin ÇELİK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Engineering Physics Supervisor: Prof. Dr. Necmi SERÎN In the present work it was aimed to prepare ZnO thin films by chemical deposition method and to investigate structural, optical and electrical properties of the films. In order to realize that goal, undoped and 0,1 M Sn ZnO thin films were prepared on microscope glass substrates. Electrical conductivies of the films as a function of temperature were determined and the effect of annealing temperature (450 °C) on electrical conductivity was investigated. The effect of annealing and doping (0,1 M Sn) on structural and optical properties were investigated. The optical transparencies of the films were studied using UV-VIS spectroscopy. The structural properties of the films were studied using x-ray diffraction. From Hall experiment, the Hall mobility and carrier concentration of the undoped film were calculated. 2005, 49 pages