Anthocoris nemoralis (F.) (Heteroptera: Anthocoridae)'in bazı biyolojik özelliklerine düşük sıcaklığın etkileri üzerinde araştırmalar
Influence of cold temperature on some biological characteristics of Anthocoris nemoralis (F.) (Heteroptera: Anthocoridae)
- Tez No: 170219
- Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anthocoris nemoralis (F.), Cacopsylla pyri (L.), soğuk depolama, Anthocoris nemoralis (F.), Cacopsylla pyri (L.), cold storage
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Anthocoris nemoralis (F.) (HETEROPTERA, ANTHOCORIDAE)'İN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNE DÜŞÜK SICAKLIĞIN ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Sare Aslı YALÇIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Avni UĞUR Anthocoris nemoralis (F.) başta armut ağaçlarında zararlı Cacopsylla pyri (L.) olmak üzere birçok zararlı türün önemli bir polifag predatörüdür. Düşük sıcaklığın A. nemoralis'in üreme gücü ve ömür uzunluğuna etkilerini tespit ederek A. nemoralis için en uygun depolama koşullarını belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. A. nemoralis'in ergin bireyleri 12±1, 8±1 ve 4±1 °C sıcaklık ve her bir sıcaklıkta 10, 20, 30, 50 ve 70 gün buzdolabında tutulmuştur. Depolama süresince dişi ve erkek bireylerin ölüm oranlan saptanmıştır. Depolama sürecini tamamlayan bireyler 25±1 °C sıcaklık, % 70±10 orantılı nem ve 17 saat aydınlık koşullardaki iklim odasına alınarak denemeler kurulmuştur. Araştırmada avcının depolama sonrası ergin yaşama süresi ve dişi bireyin bıraktığı yumurta sayısı belirlenmiştir. Depolama süresince en yüksek ölüm oranının 4±1 °C de 10 gün tutulan A. nemoralis'in dişi bireyi için % 83.95, erkek bireyi için % 85.18 olduğu saptanmıştır. 4±1°C de 20 günlük depolama süresine erişemeden bireylerin %100'ü ölmüştür. 12±1 ve 8±1°C sıcaklıklarda ise ölüm oranı çok düşük ve önemsizdir. Depolama sonrası ergin yaşama süresinin depolama süresi uzadıkça kısaldığı belirlenmiştir. Depolama sonrası dişi bireyin bıraktığı en düşük toplam yumurta sayısı 4±1°C de 161.4±34.9 adettir. 12±1 ve 8±1°C sıcaklıkta depolanan dişi bireyin bıraktığı yumurta sayısının ise depolamaya tabi tutulmayan bireyler ile aynı oranda olduğu saptanmıştır. 2005, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSRACT Master Thesis INFLUENCE OF COLD TEMPERATURE ON SOME BIOLOGICAL CHARACTERISTICS of Anthocoris nemoralis (F. )(HETEROPTERA, ANTHOCORTDAE) Sare Aslı YALÇIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Avni U?UR Anthocoris nemoralis(F.) is an important polyphagous predator of many pest species which are harmful at first pear trees like Cacopylla pyri (L.). this study was conducted to investigate the effects of low temperature on the fecundity and adult longevity of A. nemoralis and determine the most suitable storage conditions for A. nemoralis. The adult individuals of A. nemoralis were held in 12±1, 8±1 and 4±1 C° temperature and in 10, 20, 30, 50 and 70 days in each temperature. During the time of storage, mortality percentage of predator adult were examined. The individuals who finished storage period were taken to in climate room a temperature of 25±1 C°, 70 ±10% relative humidity and 17 hours in light conditions. After storage, adult longevity and reproduction capacity of the predator were examined. During the storage time in 4±1 C° and 10 days, the most mortality percentage of A. nemoralis female was 83.95% and male was 85.18%. The mortality percentage of individuals was 100% without reaching to the storage time in 4±1 C° during 20 days. The mortality percentage was low and not important in 12±I and 8±1 C° temperature. After storage, adult longevity was shortened while the storage time is extending. After storage, female of the predator laid an avarage of 161.4±34.9 eggs in 4±1C° temperature. Female of the predator laid number of eggs in 12±1 and 8±1C° temperature some proportion with the female that weren't to storage. 2005, 48 page