Erkek ve kadınların diyet-kanser ilişkisi hakkında bilgi ve inanışları
Knowledge and belief of men an women on diet and cancer
- Tez No: 170221
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE ÖZFER ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Diyet, Kanser, Bilgi, İnanış, Diet, Cancer, Knowledge, Belief
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERKEK VE KADINLARIN DÎYET-KANSER İLÎŞKİSİ HAKKINDA BİLGİ VE İNANIŞLARI Yeşim ERMAN Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ayşe Özfer ÖZÇELİK Bu araştırma, erkek ve kadınların diyet ve kanser ilişkisi hakkındaki bilgi ve inanışlarını incelemek amacı ile, Ankara'da Bakanlıklar' da çalışan 150 erkek, 150 kadın toplam 300 kişi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya 25 yaş ve üzeri yüksekokul/fakülte mezunu kişiler alınmıştır. Araştırma verileri“ Karşılıklı Görüşme Tekniği ”kullanılarak anket formları ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan erkeklerin ortalama yaşı 39.70 + 0.64, kadınların ortalama yaşı 36.07 ± 0.55'dir. Araştırmaya alınan kadınların (% 52.7) erkeklere (% 34.7) oranla daha fazla yazılı ve görsel basında beslenme ile ilgili haberleri takip ettiği saptanmıştır. Araştırmaya katılan normal vücut ağırlığına sahip kadınların oranı % 67.3, erkeklerin oranı % 44.0'tür. Erkeklerin % 45.3 'ünün, kadınların ise % 22.7'sinin fazla kilolu olduğu saptanmıştır. Genel örneklemde kadınların % 78.0'i, erkeklerin % 64.7'si tam ekmeğin posa içeriğinin beyaz ekmekten fazla olduğunu ve kadınlar (% 90.0) erkeklere göre (% 74.0) daha yüksek oranda meyve-sebze alımının artırılması gerektiğini belirtmişlerdir. Araştırma kapsamına alman erkeklerin % 78.0'inin, kadınların % 89.3 'ünün kanseri önlemek için alkol alımının azaltılması gerektiğini düşündükleri saptanmıştır. Doymuş ve doymamış yağlarla ilgili kadınların daha fazla bilgiye sahip oldukları görülmüştür. Vitaminlerden en fazla C ve E, minerallerden ise en çok demirin kansere karşı koruyucu olduğunun bilindiği saptanmıştır. Kanser riskini azaltmak için hayvansal proteinin azaltılması (E % 65.3,K % 79.3), bitkisel proteinin artırılması gerektiğini düşünenlerin oranı kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir. 2005, 139 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis BELIEFS AND KNOWLEDGE OF MEN AND WOMEN RELATED TO CANCER AND DIET RELATION Yeşim ERMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Nutrition Sciences) Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe Özfer ÖZÇELİK This research was conducted on a total 300 adults, 150 men and 150 women on beliefs and knowledge of men and women related to cancer and diet relation, working at ministries in Ankara. The data for the research was collcted by questionnaires. The findings were analysed by SPSS statistical software. « The mean age of men was 39.70+0.64, and the mean age of women was 36.07±0.55 in this research. It was determined that more women (52.7%) than men (34.7%) followed nutrition news on media. 67.3% of women and 44.0% of men had normal body weight. 45.3% of men and 22.7% of women were overweight. In this research, 78.0% of women and 64.7% of men knew that whole bread had more fiber than white bread. It was determined that more women (90.0%) than men (74.0%) stated that more fruits and vegetables should be consumed. 78.0% of men and 89.3% of women thought to decrease the amount of alcohol consumed to lower cancer risk. Women had more information on saturated and unsaturated fats. Vitamin C, E and iron, one of the minerals, were determined to be known protective against cancer most. More women than men (M: 65.3%, W:79.3%) thought to increase protein from plants and decrease animal protein to lower cancer risk. 2005, 139 pages