Beypazarı ilçesi Karaşar beldesi kadın giysileri
Woman clothing at Karaşar in Beypazarı
  1. Tez No: 170222
  2. Yazar: GÖKTEN YILDIZ ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Karaşar giyimi, kadın giyimi 2005, 63 sayfa, Karaşar clothing, woman clothing 2005, 63 pages
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYPAZARI İLÇESİ KARAŞAR BELDESİ KADIN GİYSİLERİ Gökten Yıldız ÖZTAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nuran KAYABAŞI Giyinen bireyin sosyal durumunu, yaşım, kişilik ve karakterini, ekonomik durumunu ve toplumdaki yerini belirleyen giyim; bireysel, toplumsal yada ulusal özellikler gösteren bir olgudur. O toplumun yada ulusun coğrafi konumu ve tarihi, sosyo ekonomik koşullan direkt giyimi etkilemektedir.bu etkiler bazı bölgelerde yoğun olarak görülmektedir. Bu bölgelerden birisi de Karaşar beldesidir. Bu çalışmada Karaşar beldesinde geçmişte ve günümüzde kullanılan geleneksel kadın giyim elemanları belirlenmiş ve özellikleri yarımda kullanım alanları da incelenerek geçmişten günümüze giyim elemanlarında meydana gelen değişmeler ortaya konmuştur. Geçmişte kullanılan geleneksel giyim elemanlarından başlıcalarının“gömlek, üç etek, şalvar, fermene, çember”olup artık kullanılmadığı sadece bohça ve çeyiz sandıklarında saklandığı tespit edilmiştir, günümüzde kullanılan giyim elemanlarının ise“şalvar, kazak, bluz, hırka, yelek”olduğu belirlenmiş, ayrıca bu giyim elemanlarının yaşlara ve kullanım alanlarına göre tercih edilme durumları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis WOMAN CLOTHING AT KARAŞAR IN BEYPAZARI Gökten Yıldız ÖZTAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor: Prof. Dr. Nuran KAYABAŞI Clothing which shows personal, social or national attributes, determines wored people's social situation, age, personality and character, economical situation and placa in the society. This society's or nation's geographical situation and history, socio-economic condition effects the clothing directly. These effects to be seen intensivly in some places, one of these place is Karaşar city. In this study, local and stil used traditional woman clothings were determined in Karaşar city and from past to nowadays, the changes of clothings were proved by examining their properties and usage areas. The traditional clothings were members ehich were used in tha past are“shirt, three-phase, baggy trousers, fermene, çember”. These clothins are no more used nowadays, however only kept in bundles and trousseau chest. The clothing members which are used nowadays are determined as baggy trousers, shirt, blouse, cardigan, waistcoast". In addition, the preference of these clothings' according to age and usage areas were brought up.