Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yonca ekim alanlarında görülen önemli hastalıkların belirlenmesi
Determination of the important alfalfa diseases occurring in the alfalfa growing areas of the Faculty Agriculture of Ankara University
- Tez No: 170220
 - Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KARAKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: yonca, hastalık, Türkiye, alfalfa, disease, Turkey
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş ve Haymana çiftlikleri ile Dışkapı yerleşkesindeki yonca ekim alanlarındaki önemli hastalıklar belirlenmiştir. 2003 - 2004 yıllarında belirtilen bölgelerden örnekler alınarak hastalık etmenlerinin teşhisleri yapılmıştır. Teşhisi yapılan funguslar; Leptotrochila medicaginis, Pseudopeziza medicaginis, Leveillula taurica, Peronospora trifoliorum, Phoma medicaginis var. medicaginis, Colletotrichum trifolii, Stemphylium botryosum, Stagonospora melihti, Leptosphaerulina briosian ve Rhîzoctonia solan' dır. Bu funguslardan en yaygını Phoma medicaginis var. medicaginis olarak bulunmuştur. Leptosphaerulina briosiana ise Türkiye için yeni tespit edilen bir fungustur. Yonca mozaik virüsü de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, important alfalfa diseases occurring in the Ankara University's Haymana and Ayaş Research Farms and Dışkapı Campus were determined. Samples were collected during the years 2003 and 2004 and causal agents of the diseases were identified. The fungi found were: Leptotrochila medicaginis, Pseudopeziza medicaginis, Leveillula taurica, Peronospora trifoliorum, Phoma medicaginis var. medicaginis, Colletotrichum trifolii, Stemphylium botryosum, Stagonospora melihti, Leptosphaerulina briosian and Rhizoctonia solani. Bu funguslardan en yaygını Phoma medicaginis var. medicaginis The incidence of Phoma medicaginis var. medicaginis was the highest. Leptosphaerulina briosiana is a new fungus record for Turkey. Alfalfa mosaic virus was also found.