α-Amilaz üretimine oksijen aktarımı etkilerinin araştırılması
Investigation of oxygen transfer effects on α-Amylase production
- Tez No: 170253
 - Danışmanlar: PROF.DR. GÜZİDE ÇALIK GARCİA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: a-Amilaz, a-amilaz üretimi, tanımlı ortam tasarımı, deneysel tasarım, oksijen aktarımı, oksijen aktaran katsayısı, oksijen tüketim hızı, metabolik akı anlizi
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 330
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi a-AMİLAZ ÜRETİMİNE OKSİJEN AKTARIMI ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Nurhan GÜNGÖR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Güzide ÇALIK Önemli bir endüstriyel amilolitik enzim olan a-amilaz üretimi için gerçekleştirilen ve beş aşamadan oluşan araştırma programının birinci aşamasında Bacillus türü mikroorganizmalar arasından yüksek üretim potansiyeline sahip olan Bacillus amyloliquefaciens NRRL B- 14396 seçilmiştir. İkinci aşamada bu mikroorganizma ile mikrobiyolojik hava filtreli, kesikli, VR= 1 10 cm3 çalışma hacimli laboratuvar ölçekli biyoreaktörlerde, T=37 °C, N= 200 dk“1 ve pH0= 7.0 işletme koşullarında alternatif karbon kaynakları nişasta, maltoz, laktoz, glukoz, fruktoz, sitrik asit ve azot kaynaklan (NEU^SO^ (NH^HPO^ NH4CI etkileri incelenmiştir. Yüksek a-amilaz üretiminin gerçekleştiği substratlar içinde tanımlanmış ortam için en uygun karbon kaynağı maltoz, azot kaynağı ise (NH4)2HP04 olarak belirlenmiştir. Üçüncü aşamada maltoz ve (NH4)2HP04 başlangıç derişimleri, ortam sıcaklığı ve başlangıç hidrojen iyonu derişimi etkileri Box- Wilson merkezi kompozit tasarımı ile incelenmiş ve optimum değerleri sırasıyla CMo= 40 kg/m3, CAo= 5.46 kg/m3, T= 36.5 °C ve pHo= 7.5 olarak belirlenmiştir. Bu koşullarda ulaşılan en yüksek a- amilaz sakkarolitik aktivitesi 179 U/cm3 olmuştur. Dördüncü aşamada laboratuvar ölçekte bulunan en uygun koşullarda, VR= 550 cm3 hacimli, mekanik karıştırmalı, pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen ve karıştırma hızı kontrollü pilot ölçekli kesikli biyoreaktörlerde, düşük, orta ve yüksek hava giriş (Qc/Vr= 0.3, 0.5 ve 0.7 wm) ve farklı karıştırma hızlarında (N= 250-800 dk”1) oksijen aktarımı etkileri yan ürün dağılımları ile birlikte incelenmiş, oksijen aktarımı ve biyoproses karakteristikleri belirlenmiştir. En yüksek a-amilaz derişimi, sakkarolitik aktivitesi ve ürün seçimliliğine (0.179 kg/m3 amilaz, 172 U/cm3, 0.1871 kg/kg), sıvı faz hacımsal kütle aktarım katsayısı KLa ve mikroorganizma hacımsal oksijen tüketim hızı -r0'ya (0.071 s“1, 8.35X10”4 mol m'V1) Qp/VR= 0.7 wm, N= 800 dk"1 koşulunda ulaşılmıştır. Beşinci ve son aşamada seçilen düşük, orta ve yüksek oksijen aktarım koşullarında, 143 tepkime ve 105 metabolitten oluşan hücre içi tepkime ağı akıları, metabolik akı analizi ile incelenmiştir. Buna göre, tüm koşullarda glikoliz yolizinin; orta oksijen aktarım koşulu dışındaki koşullarda TCA döngüsünün tamamlandığı belirlenmiştir. 2005, 306 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF OXYGEN TRANSFER EFFECTS ON oc-AMYLASE PRODUCTION Nurhan GÜNGÖR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof.Dr. Güzide ÇALIK Oxygen transfer effects to industrial amylolitic enzyme cc-amylase production was investigated with Bacillus amyloliquafaciens NRRL B-14396, which was selected among possible Bacillus species. The effects of alternative carbon sources i.e. starch, maltose, lactose, glucose, fructose, and citric acid and nitrogen sources (NH^SO^ (NH^HPO,,, and NH4C1 were investigated in microbial air filtered, batch, VR= 110 cm3 working volume laboratory scale bioreactors at T=37 °C, N= 200 dk"1 and pHo= 7.0 conditions. Maltose and (NH4)2HP04 were found as suitable carbon and nitrogen sources to be used in the defined medium. The effects of initial maltose and (NHU^HPC^ concentrations, medium temperature and initial hydrogen ion concentration were investigated with Box-Wilson central composite design method and the optimum values were determined as CMo= 40 kg/m3, CAo= 5.46 kg/m3, T= 36.5 °C and pHo= 7.5 respectively. The highest oc-amylase saccharolitic activity achieved is 179 U/cm3. The effects of oxygen transfer on fermentation and oxygen transfer characteristics together with the a-amylase yield and selectivity were investigated at different air inlet- (Q