Bacıllus amylolıquefacıens ile α-amilaz üretiminin katı substrat fermantasyonu ile incelenmesi
Investigation of α-amylase production by bacillus amyloliquefaciens using solid-substrate fermentation (ssf)
- Tez No: 185090
- Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Kimya Mühendisliği, Biotechnology, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: α-Amylase, Microbial enzyme production, B. amyloliquefaciens, Solidsubstrate fermentation.
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS İLE α-AMİLAZ ÜRETİMİNİN KATI SUBSTRATFERMANTASYONU İLE İNCELENMESİVeyis SELENFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 72Bu çalışmada Bacillus amyloliquefaciens NRRL B-645 ile α-amilaz üretimi için ortamparametrelerinin etkisi ve optimum enzim üretim ortamı katı substrat fermantasyonundaincelenmiştir. Katı substrat olarak fındık küspesi kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle organik veinorganik azot kaynaklarının α-amilaz üretimi üzerine etkisi incelenmiş ve daha sonra, karbonkaynağı miktarı, CaCl2.2H2O, MgSO4.7H2O, KH2PO4, NaCl, EDTA, ekim konsantrasyonu,fermantasyon sıcaklığı, karıştırma hızı ve başlangıç pH'sı gibi parametrelerin etkisiaraştırılmıştır.Organik azot kaynaklarının, inorganik azot kaynaklarına nazaran enzim aktivitesiüzerinde pozitif etkiye sahip olduğu görülmüştür. İnorganik azot kaynaklarından NaNO3'ınenzim üretimine negatif bir etki yaparak aktiviteyi düşürdüğü belirlenmiştir. Ortam bileşimininyanı sıra fiziksel parametrelerden sıcaklığın ve karıştırma hızının da enzim aktivitesi üzerindeetkili olduğu sonucuna varılmıştır.Yapılan optimizasyon çalışması sonucunda maksimum enzim üretimi (4531 IU) 20 g/lfındık küspesi, 5 g/l pepton, 2.5 g/l yeast ekstrakt, 5 g/l (NH4)2SO4 içeren fermantasyonortamında, 33 ºC ve 150 rpm karıştırma hızında elde edilmiştir. Diğer ortam bileşenlerinin(CaCl2.2H2O, MgSO4.7H2O, KH2PO4, NaCl, EDTA gibi.) ise enzim üretimi üzerine önemli biretkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu durum mikroorganizmanın farklı ortamlarda ihtiyaçduyduğu bu elementlerin doğal substrattan ve musluk suyundan karşıladığını göstermektedir.Anahtar Kelimeler : α-Amilaz, Mikrobiyal enzim üretimi, B. amyloliquefaciens, Katısubstrat fermantasyonu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesısINVESTIGATION OF α-AMYLASE PRODUCTION BY BACILLUSAMYLOLIQUEFACIENS USING SOLID-SUBSTRATE FERMENTATION (SSF)Veyis SELENFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemical Engineering2006, Page: 72In this study, the effect of medium conditions on production of α-amylase by Bacillusamyloliquefaciens NRRL B-645 and medium of optimum enzyme production in solid substratefermentation were examined. Hazelnut oil cake was used as a solid substrate. Primarily theeffects of organic and inorganic nitrogen sources on production of α-amylase was investigatedand than quantity of carbon source, effects of CaCl2.2H2O, MgSO4.7H2O, KH2PO4, NaCl,EDTA, like inoculum concentration, fermentation temperature, shake speed and initial pHparameters were examined.It was seemed to sources of organic nitrogen in comparison to inorganic nitrogensources had positive effect on production of enzyme. NaNO3, one of inorganic sources,negatively effects on enzyme production and decreases activity. Besides medium components,from physical parameters temperature and shake speed have effect on enzyme activity wasdeduced.Maximum enzyme production was obtained as 4531 IU in fermentation mediumcontaining 25 g/l hazelnut oil cake, 5 g/l peptone, 2.5 g/l yeast extract, 5 g/l (NH4)2SO4 at 33 oCand 150 rpm. There was not significant effect of the other medium components on α-amylaseproduction in solid substrate fermentation. This shows that microorganism in different mediumscompensate needty of these elements from natural substrate and tap water..