Günümüz ve gelecekteki yüksek enerjilerde bileptonlar
Bileptons at present and future high energies
  1. Tez No: 170291
  2. Yazar: KORKUT OKAN OZANSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SATILMIŞ ATAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standard Model, Bileptons, LEP Data, Radiative Corrections, ZFIT TER, Upper Limit
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET Doktora Tezi GUNUMUZ VE GELECEKTEKİ YÜKSEK ENERJİLERDE BİLEPTONLAR Korkut Okan OZANSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Satılmış ATAĞ Bu tezde, Standart Model(SM) ötesi parçacıklar olan ve lepton sayısı L - 2 değerine sahip bileptuuların gözlenebilirlik sınırları LEP2 verileri kullanılarak incelenmiştir. Önce lepton sayışım koruyan bilepton-lepton-lepton etkileşme köşesi dikkate alınarak 189-207 GeV enerji aralığında e+t~ - » e+e~ Bhabha sağılması tesir kesiti verileri yardımıyla bileptonların SM leptonlarıyla bağlaşım sabitlerinin üst sınırlan elde edilmiştir. Daha sonra, e+e~ -* /i+/t~, t+t~ süreçleri yoluyla lepton çeşnisi korunumunu bozan bilepton-lepton-lepton bağlaşımı için üst sınırlar bulunmuştur. LEP deneylerinin yüksek duyarlıklı olması sebebi ile tesir kesitlerinin teorik hesaplamalarında ışımasal katkılan içeren ZFITTER bilgisayar programı kullanılmıştır. Bu analizin bir sonucu olarak, söz konusu bağlaşım sabitlerinin bilepton kütlelerine oranı için %95 güvenilirlik düzeyinde (C.L.' de) A2/M^ < O(10-5), 0(l(T6)GeV-2 üst sınırlan hesaplanmıştır. 2005, 146 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Standart Model, Bileptonlar, LEP Verileri, Işımasal Düzeltmeler, ZFITTER, Üst Limit.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis BILEPTONS AT PRESENT AND FUTURE HIGH ENERGIES Korkut Okan OZANSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Supervisor: Prof. Dr. Satılmış ATA? In this thesis, the observability limits on bileptons which are particles beyond Stan dard Model(SM) and have lepton number L = 2 have been scrutinized using LEP2 data. First, taking into account the lepton flavor conserving bilepton-lepton-lepton interaction vertex for the energy range 189-207 GeV the upper limits on the coupling constants of bileptons with the SM leptons have been provided using the cross sec tion data of e+e~ - > e+e~ Bhabha scattering. Second, for the lepton flavor violating bilepton-lepton-lepton coupling through e+e" - » /i+fi~, t+t~ processes, the upper limits have been found. Due to the high precision of LEP experiments, the fortran code ZFITTER has been used to calculate the theoretical cross sections including radiative corrections. As a result of this analysis, upper limits on the ratio of the bilepton coupling constants to their masses A2/iVi| < O(10~s), O(l0~s)GeV~'i, have been obtained at the 95% confidence level(C.L.). 2005, 146 pages