Kırsal kesimde kurulabilecek doğalgaz yakıtlı otoprodüktör kojenerasyon santralları üzerine bir araştırma
A research on autoproducer cogeneration power plants with natural gas for rural areas
- Tez No: 170323
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZCAN ÜLTANIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cogeneration power plants, auto producer, combine heat and power systems, thermo dynamical and economical analyses
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Doktora Tezi KIRSAL KESİMDE KURULABİLECEK DOĞALGAZ YAKITLI OTOPRODÜKTÖR KOJENERAS YON SANTRALLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Osman Tolga YENİCE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa özcan ÜLTANIR Bu çalışmada, Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminde özel sektör olarak büyük katkısı olan otoprodüktör kojenerasyon santralleri tanıtılmış, kullanılan sistemler akış diyagramları halinde sunulmuş, teknik ve ekonomik değerlendirmelerde bulunulmuştur. Elde edilen verilere göre teknik ve ekonomik analizler yapılmış, bilgisayar simülasyon programı hazırlanmıştır. Simülasyon programı sonuçlan gerçek santral verileri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca hazırlanan programın kojenerasyon santrali fizibilite raporu hazırlanması açısından uygun olduğu belirlenmiştir. 2005, 76 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Kojenerasyon santraller, otoprodüktör, birleşik ısı ve güç sistemleri, teknik ve ekonomik analiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON AUTOPRODUCER COGENERATION POWER PLANTS WITH NATURAL GAS FUEL FOR RURAL AREAS Osman Tolga YENİCE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Mustafa özcan ÜLTANIR In this study, auto producer cogeneration power plants which are used in Turkey's private sector that produce electricity are presented. Flow diagrams and economic tables about cogeneration power plants are shown in this study. According to data from cogeneration power plants, technique and economic analyses and computer simulation program is prepared. Results from analyses and computer program are compared with their real data from cogeneration power plants. These analyses and simulation program are suitable for making feasibility report about cogeneration power plants. 2005, 76 pages