Difonksiyonlu ligandlarla fosfazen türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and the structural investigation of phosphazene deriavatives with difunctional ligands
  1. Tez No: 170333
  2. Yazar: BİLGEHAN ÖZGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: spiro-Phosphazcncs, phosphaza-larial ethers, crystallographic studios of phosphazenes. multyfurcate
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Doktora Tezi DİFONKSİYONLU LİGANDLARLA FOSFAZEN TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI Bilgehan ÖZGÜÇ Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Zeynel KILIÇ Nitropodandlar (1-3), potasyum 2- nitrofenolatlann, uygun alkil diklorürlerin ya da dibromürlerin DMF' deki çözeltileri ile tepkimesinden elde edilmiştir. Aminopodandlar (4-6), ilgili nitropodandlar EtOH'de Pd/C ve hidrazin hidrat (%80) ile indirgenmesinden elde edilmiştir. N2Ox (x = 2,3) donörlü bifonksiyonlu aminopodandlann, hekzaklorosiklotri-fosfazenle (N3P3Cİ6 ) tepkimeleri incelenmiş ve yeni tip, kısmen sübstitüe spiro 1 1-14 üyeli makro halkalı fosfaza (PNP) lariat eterler (7-9) hazırlanmıştır. Bu eterlerin pirolidinle tepkimesinden tamamen sübstitüe, pirolidino fosfazen türevleri (10-12) hazırlanmıştır. Hazırlanan bileşikler, spiro halkalı (PNP) lariat eter türevlerinin ilk örnekleridir. Bileşiklerin makro halkasında, çok merkezli (çok kollu=multifurcate), hidrojen bağlarının oluştuğu belirlenmiştir. Makro halka boşluklarının bağıl yarıçapları 0,95-1,14 Â arasında değişmektedir. Fosfazen türevlerinin yapılan, 'H-, 13C- ve 31P- NMR, HETCOR, FTIR, MS ve X- ışınlan kırınımı teknikleriyle incelenmiştir. 2005, 171 sayfa ANAHTAR KELİMELER:, s/>ıro-Fosfazenler, fosfaza lariat eterler, fosfazenlerin kristal yapılan, çok merkezli hidrojen bağlan
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SYNTHESIS AND THE STRUCTURAL INVESTIGATION OF PHOSPHAZENE DERI A VATI VES WITH DIFUNCTIONAL LIGANDS Bilgchan ÖZGÜÇ University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Zcyncl KILIÇ Nilropodands (1-3) were prepared by the reactions of potassium o-nilrophenolates with appropriate alkyl dichlorides or dibromides in DMI\ Amiuopodands (4-6) have been obtained from the reduction oi' corresponding nitropodands with Pd/C and hydrazine hydrate (8()%) in EtOII. lite condensation reactions of N2Ox (x=2, 3) donor typo bilunctional aminopodands with hexachlorocyclolriphosphaza-triene, NjP.iClo, have been investigated and the partly substituted novel spiro-cyclk phosphaza (PNP) lariat ethers (7-9), having various different ring sizes between 1 1- 14-membered macrocodes, have been prepared. The condensation reactions of partly substituted spirc-cyclophosphazenic lariat (PNP-pivot) ethers, NjPjOROClu with pyrrolidine have been afforded fully substituted pyrrolidino phosphazene derivatives (10-12). Compounds are the first examples of the spiro-cyclic phosphaza (PNP) lariat ether derivatives which are consisted of the aminopodand precursors. Interestingly, in the macrocyclic rings of the compounds, there are multy-centered (multyfurcate) N-H...O / N-II...N hydrogen bonds. The relative radii of the ring inner-hole sizes of eompaunds (7-12) are in the range 0.95-1.14 A. Salient futures of the spectral data ('II-, DC-, 31P-NMR, III-TCOR, FTIR and MS) are presented. The molecular structure of compounds were determined by X-ray diffraction techniques. 2005, 171 pages