Silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde azotlu gübrelemenin verim ve bazı agronomik özelliklere etkisi
Effect of different nitrogen rates and hybrid on dry matter yield and agronomic caharacteristics of corn grown for silage
  1. Tez No: 170398
  2. Yazar: METİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN İPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır, agronomik özellikler, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve verimi, Silage maize, agronomic traits, herbage yield, dry matter yield, crude protein content and yield
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET SİLAJLIK OLARAK YETİŞTİRİLEN BAZI MISIR {Zea mays L.) ÇEŞİTLERİNDE AZOTLU GÜBRELEMENİN VERİM VE BAZI AGRONOMİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ Metin YILMAZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ 2005 Danışman : Doç. Dr. Selahattin İPTAŞ Jüri : Prof. Dr. Zeki ACAR : Doç. Dr. Selahattin İPTAŞ :Yrd. Doç. Dr Yaşar KARADAĞ Bu araştırma; GOÜ. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) azotlu gübrelemenin verim ve bazı agronomik özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında hölünmüş ı parseller deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada dört mısır çeşidi (Kendo, RX-770, P-3167 ve Tex) ve altı azot dozu (0, 5, 10, 15, 20 ve 25 kgN/da) faktör olarak kullanılmıştır. Araştırmada mısır çeşitleri arasında bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak oram, koçan oranı, kuru madde oram ve hasat indeksi bakımından istatistiksel olarak önemli farklılıklar ortaya çıkmasına karşın, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve verimi bakımından herhangi bir farklılık görülmemiştir. Çeşitlerin yeşil ot verimleri 5738,6 kg/da ile 6664,0 kg/da, kuru madde verimleri 1495,7 kg/da ile 1619,5 kg/da, ham protein oranı %6,4 ile % 7,4 ve ham protein verimi ise 98,5 kg/da ile 125,7 kg/da arasında değişmiştir. Azot dozlarının bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak oranı, sap oram, koçan oranı yeşil ot verimi, kuru madde verimi, hasat indeksi, ham protein oranı ve verimine etkisi önemli bulunmuştur. Azot dozunun artmasıyla yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve veriminde önemli artışlar ortaya çıkmıştır. En yüksek yeşil ot verimi (7790,8 kg/da) ve kuru madde verimi (1992,3 kg/da) 20 kg/da, en düşük yeşil ot verimi (4361,4 kg/da) ve kuru madde verimi (1 1 13,30 kg/da) 0 kg/da azot dozundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
.>?M: ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN RATES AND HYBRID ON DRY MATTER YIELD AND AGRONOMIC CHARACTERISTICS OF CORN GROWN FOR SILAGE Metin YILMAZ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Master of Science Thesis 2005 Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Selahattin İPTAŞ Jury : Prof. Dr. Zeki ACAR : Assoc. Prof. Dr. Selahattin İPTAŞ : Asst. Prof. Dr Yaşar KARADA? This study was conducted to determine the effect of nitrogen doses on forage yield and some agronomic traits of four maize hybrids in the experimental area of Field Crop Department, Faculty of Agriculture of Gaziosmanpaşa University. The experimental design was a randomized complete block in a split-plot arrangement with four replications. Main plots eonsistedof maize hybrids (Kendo, RX-770, P-3167 and Tex) and sub-plots consisted of nitrogen treatments (0, 5, 10, 15, 20 and 25 kg N/da). Differences among hybrids were significant for the most morphological traits such as plant height, number of leaf plant“1, leaf content, ear content, dry matter content and harvest index. There was no significant among the hybrids for herbage yield, dry matter yield, crude protein ratio and yield. The herbage yield of hybrids ranged between 5738,6-6664,0 kg/da, dry matter yield 1495,7-1619,5, crude protein content 6,4-7,4% and crude protein yield 98,5- 125,7 kg/da. There was significant differences among the nitrogen treatments for plant height, number of leaf plant”1, leaf content, stalk content, ear content, herbage yield, dry matter yield, harvest index, crude protein content and yield. As nitrogen fertilization increased, herbage yield and dry matter yield increased from 4361,4 to 7790,8 kg/da and from 1113,3 to 1992,3 kg/da, respectively. The highest herbage yield and dry matter yield were obtained from 20 kg/da nitrogen treatment (7790,8 and 1992,3 kg/da) while the lowest herbage yield and dry matter yield were obtained from 0 kg/da nitrogen treatment (4361,4 and 1 1 13,3 kg/da).