Tokat Kazova'daki tuzlulaşma-alkalileşme riskli topraklarda toprak özelliklerinin uzaysal (spatial) değişimi
Spatial variability of soil propeties of soils havaing salination-alkalination risk in Kazova, Tokat
  1. Tez No: 170423
  2. Yazar: SİNAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: toprak değişkenliği, jeoistatistik, varyasyon katsayısı, Soil variability, geostatsitics, variation of coefficient
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET TOKAT KAZOVADAKİ TUZLULAŞMA-ALKALİLEŞME RİSKLİ TOPRAKLARDA TOPRAK ÖZELLİKLERİNİN UZAYSAL (SPATİAL) DEĞİŞİMİ Sinan KILIÇ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ 2005, 57 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kenan KILIÇ Jüri: Yrd. Doç. Dr. Kenan KILIÇ Jüri: Prof. Dr. Alper DURAK Jüri: Doç. Dr. Kadir SALTALI Topraklar, amenajman uygulamaları ve doğal süreçler sonucunda yatay ve dikey yönde fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından değişkenlik göstermektedirler. Bu çalışmanın amacı bir test alanında toprak özelliklerinin fiziksel ve kimyasal değişimini ve tuzluluk-alkalilik ile ilgili toprak özelliklerinin tanımsal istatistik ve jeoistatistiksel tekniklerle belirlenmesidir.Çalışma alanının detaylı toprak etüdü ve sınıflandırılması yapılmış olup çalışılan alan Çaylı Serisi (Aquic Ustifluvent) olarak isimlendirilmiştir. Toprak özelliklerini belirlemek amacıyla 100x50 m lik ebatlarında dikdörtgen bir alan seçilmiş olup örnekleme 10x10 m düzenli gridlere bölünmüş ve üç derinlikten örnekleme yapılmıştır. Alınan toprak örneklerinde KDK, Ca+Mg, değişebilir K ve Na, EC, pH, kireç, OM, tekstür ve ESP belirlenmiştir. Belirlenen özelliklerde varyasyon katsayısı değerlerine göre 0-30 cm ve 30-60 cm derinlikte organik madde, 60-90 cm ise kum en yüksek değişkenlik gösteren toprak özelliğidir. Çalışma alanında her üç derinlikte de en düşük değişkenliği pH göstermektedir. Yapılan çalışmada ikinci derinlikte jeoistatistiksel olarak modelleme yapılamamıştır. Birinci derinlikte en uzun uzaysal bağımlılığın mesafesi KDK için (75.5 m) bulunmuş olup üçüncü derinlik için değişebilir K (49.8 m) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT SPATIAL VARIABILITY OF SOIL PROPERTIES OF SOILS HAVING SALINATION-ALKALIZATION RISK IN KAZOVA, TOKAT Sinan KILIÇ GAZİOSMANPAŞA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMAN OF SOIL SCIENCE Master Thesis 2005, 57 Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Kenan KILIÇ Jury: Yrd. Doç. Dr. Kenan KILIÇ Jury: Prof. Dr. Alper DURAK Jury: Doç. Dr. Kadir SALTALI Soils shows vertical and lateral variations in it's physical and chemical properties as results of natural processes and management practices. The aim of this study is to determine variations of salinity-alkalinity status in addition to physical and chemical soil propeties in a test area using conventional and geostatsitical techniques. Study area is located in Çaylı has the properties of Series (Aquic Ustifluvent) and has a dimensions of 100x50 meter. Sampling design was chosen 10x10 m regular grid and soil samples were collected from three different depth (0-30 cm, 30-60 cm and 60-90 cm). CEC, exchangeable Ca+Mg, Na, K, EC, pH, lime, organic matter, texture and ESP values of soil properties were determined. The most variable soil property was organic matter in both 0- 30 cm and 30-60 cm depth and sand in 60-90 cm depth. Soil pH was the least variable soil properties in all there sampling depths. Results of geostatistical evaluations semivariogram modeling can not be successfully done for the none of soil properties. The highest range values in the first sampling depth ( 0-30 cm) belong to CEC (75,5 m) and exchangeable K(49,8 m) in third sampling depth (60-90 cm). Using semivariogram models kriging maps was produced.