Tokat (Kazova)'da yetiştirilen damates (lycopersicon esculentum) kültüründe sorun olan yabancı otlar ile uygulanan farklı savaş yöntemlerinin verime olan etkileri üzerine araştırmalar
Investigations on the incidence of weeds in tomato areas (lycopersicon esculentum mill.) in Kazova, Tokat province and the effect of different weed control methods on the yield tomato
- Tez No: 84048
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Herbisidal etki, Domates, Kalsiyum siyanamit (CaCN2), Fluazifob-P-butyl, Trifluralin, Survey, Herbicidal effect, Tomato, Perlka (CaCN2), Fluazifob-P-butyl, Trifluralin, Survey
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET TOKAT (KAZOVA)'DA YETİŞTİRİLEN DOMATES {Lycopersicon esculentum Mili.) KÜLTÜRÜNDE SORUN OLAN YABANCI OTLAR İLE UYGULANAN FARKLI SAVAŞ YÖNTEMLERİNİN VERİME OLAN ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Mustafa ŞENOL Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1999, 70 Sayfa Danışman : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Prof.Dr. Semih ERKAN Jüri : Doç.Dr. İzzet KADIOĞLU Tokat Merkez İlçe, Pazar ve Turhal arasında yer alan Kazova'daki domates yetiştirme alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi amacıyla 1998 yılı vejetasyon döneminde surveyler yapılmıştır. Uygulanan farklı savaşım yöntemlerinin verime olan etkisini belirlemek amacıyla Tokat Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarla arazisinde denemesi kurulmuş ve aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur.Tokat (Kazova)'da domates yetiştirme alanlarında yapılan surveyler sonucunda; 2 parazitik, 1 tohumsuz, 1 Monocotyledonae ve 25 Dicotyledonae olmak üzere 29 familyaya ait toplam 73 yabancı ot türü saptanmıştır. 2. % 50'nin üzerinde yaygınlık gösteren yabancı ot türlerinin İlçede 12, Pazar'da 11, Turhal'da 11 olarak belirlenmiştir. sayısı Merkez 3. Domates yetiştirme alanlarında 1 m2'de 0 - 30 cm toprak derinliğine kadar dağılmış 36 yabancı ot türüne ait 56060 adet tohum bulunmuş ve 45260 adetinin canlı olduğu T.T.C. yöntemi ile saptanmıştır. Bunlar arasından Convolvulus arvensis, Amaranthus spp., Chenopodium album, Sonchus spp., Polygonum spp., Portulaca oleracea, Fumaria officinalis, Heliotropium spp., Papaver rhoeas, Avena spp., Mentha spp., Echinochloa spp., Ranunculus spp., Sorghum halepense, Setaria spp., Euphorbia spp., Stellaria media, Solanum nigrum, Atriplex spp., Cuscuta spp., Anagallis arvensis, Galium spp., Sinapis arvensis ve Cirsium arvenserm tohumları 100 adetten fazla sayıdadır. Canlı tohum dağılışı 0 - 5 cm derinlikte % 23.96 (10844 adet), 5 - 10 cm derinlikte % 24.59 (11128 adet), 10 -15 cm derinlikte % 23.03 (10424 adet), 15 - 20 cm derinlikte % 12.08 ( 5468 adet), 20 - 25 cm derinlikte % 10.29 ve (4556 adet), 25 - 30 cm derinlikte % 6.05 (2740 adet) olarak saptanmıştır. 4. Herbisitlerin etkinliği bakımından pre-planting (şaşırma öncesi) olarak uygulanan Fluziafop-P-Butyl ile Trifluralin arasında istastiki olarak fark bulunamamıştır. Fluziafop-P-Butyl uygulaması Seteria spp.'ye % 52.9, Echinochloa crus galli'ye % 33.4, Amaranthus blitoides'e % 19.67, Amaranthus retroflexus'a % 14.00, Sinapis arvensis'e % 5.41 oranında etkili olurken, Trifluralin Portulaca oleracea'ye % 84.42, Sinapis arvensis % 66.87, Amaranthus retroflexus'a % 58.80, Amaranthus blitoides'e % 52.60, Chenopodium album'a % 48.67, Sonchus spp.'ye % 35.80, Heliotropium europeaum'a % 21.20 ve Xanthium strumarium'a ise % 20.00 oranında etkili olmuştur.5.Boğaz doldurmasız devamlı otlu parsellerde (1463.09 kg/da), boğaz doldurmalı devamlı otsuz parsellere göre (10790.47 kg/da), % 86.44 oranında ürün kaybı olduğu belirlenmiştir. 6.Devamlı ot alımı yapılan parsellerde, en yüksek verim 80 kg/da Kalsiyum siyanamitte (CaCNa) elde edilirken, en düşük verim ise 30 kg/da Kalsiyum siyanamitte (CaCNa) elde edilmiştir. Devamlı otlu kontrol parsellerinin ortalama verimleri ile Kalsiyum siyanamit uygulanan ve otlu tutulan parseller arasındaki verimlerde de istatistiki olarak bir fark bulunamamıştır. Kalsiyum siyanamit (CaCN2)'nin 30 kg/da uygulandığı parsellerde Amaranthus retroflexus % 16.44, Convolvulus arvensis % 15.87, Amaranthus blitoides % 12.40, Portulaca oleracea % 8.61 oranında etkili olurken, Kalsiyum siyanamit (CaCN2)'nin 55 kg/da uygulandığı parsellerde Amaranthus blitoides % 56.16, Sinapis arvensis % 43.67, Portulaca oleracea % 38.00, Polygonum convolvulus % 35.30, Chenopodium albüm % 32.60, Amaranthus retroflexus % 24.00, Convolvulus arvensis % 22.40, Datura stramonium % 22.00, Heliotropium europeaum % 16.00, Sonchus spp. % 14.66, Echinochloa crus galli % 9.27 oranında, Kalsiyum siyanamit (CaCN2)'nin 80 kg/da uygulandığı parsellerde ise Sonchus arvensis % 92.78, Portulaca oleracea % 81.45, Convolvulus arvensis % 69.78, Amaranthus bilitoides % 61.20, Heliotropium europeaum % 47.60, Chenopodium albüm % 47.56, Polygonum convolvulus % 43.00, Amaranthus retroflexus % 42.64, Datura stramonium % 28.54, Sonchus spp. % 26.54, Xanthium strumorium % 25.12, Echinochloa crus-galli % 22.61 ve Seteria spp. % 17.66 oranında etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE INCIDENCE OF WEEDS IN TOMATO AREAS (Lycopersicon esculentum Mill.) IN KAZOVA, TOKAT PROVINCE AND THE EFFECT OF DIFFERENT WEED CONTROL METHODS ON THE YIELD TOMATO Mustafa ŞENOL Gaziosmanpoaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Master Thesis 1998, 70 Page Supervisor : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jury : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jury : Prof.Dr. Semih ERKAN Jury : Doç.Dr. İzzet KADIO?LU A weed survey was caried on tomatoes fields grown in the districts of Tokat (Central), Turhal and Pazar during the vegetation period in the year 1998. A field experiment was carried on the Rural Services Research Institue of Tokat. The result can be summarized as follows;1. As a result of survey studies; 73 weed species, belonging to 29 different families (2 parazitic, 1 cryptogamme, 1 monocotyledoneaus and 25 dicothledoneaus) were identified. 2. It was found that 12 species of wdde at central district, 1 1 species at Pazar and 1 1 species at Turhal district infested in fields over 50 %. 3. An average of 56060 weed seeds m2 belonging to 36 species were found at 0 - 30 cm depth of soil, However, 45260. 1 of them were found to be alive by testing with T.T.C. method. It was also determined that more than 100 seeds of Convolvulus arvensis, Amaranthus spp., Chenopodium album, Sonchus spp., Polygonum spp., Portulaca oleracea, Fumaria officinalis, Heliotropium spp., Papaver rhoeas, Avena spp., Mentha spp., Echinochloa spp., Ranunculus spp., Sorghum halepense, Setaria spp., Euphorbia spp., Stellaria media, Solanum nigrum, Atriplex spp., Cuscuta spp., Anagallis arvensis, Galium spp., Sinapis arvensis and Cirsium arvensis. species had more than 100 seeds. The vigorous seed distribition in soil was found to be as; 10844 seeds at 0-5 cm depth with 23.86%, 11228 seeds at 5-10 cm depth with 24.59 %, 10424 seeds at 10-15 cm depth with 23.03 %, 5468 seeds at 15-20 cm depth with 12.08 %, 4556 seeds at 20-25 cm depth with 10.29 % and 2740 seeds at 25-30 cm depth with 6.06 %. 4. There was no statistically significant difference between the pre-planting application of Fluziafop-P-Butyl 100 ml/da and application of Trifluralin 200 ml/da. The application of Fluziafop-P-Butyl 100 ml/da rates has reduced the population of; Seteria spp. 52.9 %, Echinochloa crus galli 33.4 %, Amaranthus blitoides 19.67 %, Amaranthus retroflexus 14.00 %, Sinapis arvensis 5.41 %. Similarly, Trifluralin 200 ml/da rates has reduced the population of; Potulaca oleracea 84.42 %, Sinapis arvensis 66.87 %, Amaranthus retroflexus 58.80 %, Amaranthus blitoides 52.60 %, Chenopodium album 48.67 %, Sonshus spp. 35.80 %, Heliotropium europeaum 21.20 % and Xanthium strumorium 20.00 %.VI 5. Continuous no weed control (1463.09 kg/da) decrased the tomato yields to the extend of 86.44 % when compared with emptinuous weed control (10790.47 kg/da). 6. No weed parcels, there was no statisticially difference in the yields of (no weed parcels) that were applied 30 kg/da, 55 kg/da and 80 kg/da of Perlka (CaCN2). There was no statisticially significant difference in the yields of no weed parcels that were applied 30 kg/da, 55 kg/da and 80 kg/da of Perlka (CaCN2). The highest yield with 80 kg/da of dose of (CaCN2). and the lowest yield with 30 kg/da of dose Perlka were obtanied in no weed parcels. A difference was not found between the yields of controlling parcel that has continuous weed and applied Perlka (CaCN2) parcel that has continuous weed. In parcels that were applied 30 kg/da of Perlka, Amaranthus retroflexus, Convolvulus arvensis, Amaranthus blitoides Portulaca oleracea were influenced by 16.44%, 15.87%, 12.40%, 8.61 %, respectively. In parcels that were applied 55 kg/da of Perlka, Amaranthus blitoides, Sinapis arvensis, Portulaca oleracea, Polygonun convolvulus, Chenopodium album, Amaranthus retroflexus, Convolvulus arvensis, Datura stramonium, Heliotropium europeaum, Sonchus spp., Echinochloa crus galli were influenced by 56.16 %, 43.67 %, 9.27%, 38.00 %, 35.30 %, 32.60 %, 22.40 %, 24.00 %, 22.00 %, 16.00 %, 14.66 % repectively. In parcels that were applied 80 kg/da of Perlka, Sonchus arvensis, Portulaca oleracea, Convolvulus arvensis, Amaranthus blitoides, Heliotropium europeaum, Chenopodium album, Polygonum convolvulus Amaranthus retroflexus, Datura stramonium, Sonchus spp, Xanthium strumorium, Echinochloa crus galli and Seteria spp. were infulenced by 92.78 %, 81.45 %, 69.78 %, 61.20 %, 47.60 %, 47.56 %, 43.00 %, 42.64 %, 28.54 %, 26.54 %, 25.12 %, 22.61 %, 17. 66 %.