Tokat'ta bazı yabancı otlarda rastlanan fungal etmenlerin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Studies on determination of fungal pathogens on some weeds species in the vicinity of Tokat
- Tez No: 170428
- Danışmanlar: PROF.DR. İZZET KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, Biyolojik mücadele, İnokulasyon, Konidiospor, Weed, Biological control, Inoculation, Conidiospor
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET TOKAT'TA BAZI YABANCI OTLARDA RASTLANAN FUNGAL ETMENLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR NE JLA KARAMANLI Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 72 sayfa Danışman: Prof. Dr. İzzet KADIOĞLU Jüri: Doç. Dr. Hüseyin ÖNEN Jüri: Yrd. Doç. Dr. Canan USTA Bu çalışmada, 2004 ve 2005 yıllarında Tokat ilinde tarım alanları tarla içerisinde ve etrafında sorun olan Amararıthus retroflexus L., Avena sterilis L., Capsella bursa-pastoris (L.) Medik., Chenopodium album L., Cirsium arvense (L.) Scop., Convolvulus arvensis L., Cynodon daciylon (L.) Pers., Delphinium consolida L., Portulaca oleracea L., Rumex crispus L., Solunum nigrum L., Sorghum halepense (L.) Pers. ve Xanthium strumarium L. yabancı ot türlerinde yapılan sürveylerde rastlama sıklıkları ve kaplama alanları belirlenmiştir. Sürveyler Mayıs-Haziran ve Ağustos-Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez gidilerek yapılmıştır. Sonuçta % 11,09 genel kaplama alanı ile A. retroflexus, % 10,82 kaplama alam ile C. album ve % 8,64 kaplama alanı ile C. arvensis önemli düzeyde olduğu bulunmuştur. Rastlama sıklığı en fazla olan tür ise % 93,61 oranı ile. A. retroflexus' dur. Sürveyler sırasında bu yabancı otlar üzerindeki fungal hastalık ve bu hastalığa neden olan etmenlerde tespit edilmiştir. Sürveylerde enfekteli bitkilerden alınan örnekler üzerindeII yapılan makroskobik ve mikroskobik incelemeler sonucunda bu yabancı ot türlerinden 8 tanesinde 10 farklı fungal etmen saptanmıştır. Bunların en önemlileri C. album yabancı ot türü üzerinde Peronospora farinosa (Fr.) Fr. ve C. arvensis üzerinde Septoria convolvuli DC. ve Erysiphe convolvuli DC. fungal hastalığı olarak belirlenmiştir. C. arvense üzerinde Puccinia punctiformis (Strauss) Roehrl.'in görülme oranının en fazla olduğu dönem mayıs dönemi olup bu oran tarla kenarında % 21,2 olarak belirlenmiştir. Bu fungal etmenlerin iki tanesi ile yapılan çalışmalarda söz konusu yabancı otların biyolojik mücadelesinde kullanım olanakları değerlendirilmiştir. Convolvulus arvensis üzerinde tespit edilen külleme hastalık etmeni E. convolvuli ile 15 kültür bitkisinde konukçuya özelleşme testleri yapılmış ve kültür bitkilerinde hastalık görülmeyerek konukçusuna özelleştiği ortaya konulmuştur. Ayrıca bu etmen ile biyolojik etkinlik çalışması yapılmış ve C. arvensis üzerinde 25. günde % 98,92 oranında etkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmalarda araziden toplanan E. convolvulfnin konidiosporları bitkilerin üzerine fırça ile silkelenerek bulaştırma yapılmıştır. Ülkemizde bu etmenle ilgili biyolojik etkinlik ve konukçu testlemesi ilk defa bu çalışma ile gerçekleştirilmiştir. Cirsium arvense üzerinde tespit edilen pas hastalık etmeni P. punctiformis ile yapılan konukçuya özelleşme testleri ve biyolojik etkinlik çalışmalarında başarılı sonuç alınamamıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT STUDIES ON DETERMINATION OF FUNGAL PATHOGENS ON SOME WEEDS SPECIES IN THE VICINITY OF TOKAT NEJLA KARAMANLI Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Supervisor: Jury Jury Master Thesis 2005, 88 page Prof. Dr. İzzet KADIO?LU Assoc. Prof. Dr. Hüseyin ÖNEN Assist. Prof. Dr. Canan USTA In this study, distributions and densities of Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Capsella hursa-pastoris (L.) Medik., Chenopodium album L., Cirsium arvense (L.) Scop., Convolvulus arvensis L., Cynodon dactylon (L.) Pers., Delphinium consolida L., Portulaca oleracea L., Rumex crispus L., Solanum nigrum L., Sorghum halepense (L.) Pers. and Xanthium strumarium L. were determined during 2004 and 2005 growing season in agricultural areas of Tokat. Surveys were conducted twice a year (May- June and August-September). As a result, the most common weed species A. retroflexus, C. album, and C. arvensis with a covering area of 11,09 %, 10,82 % and 8,64 % respectively. The most commonly observed species was A. retroflexus with a frequency rate of 93,61 %. During the survey, fungal pathogen on these weed species were also determined. TenIV fungal pathogens on 8 weed species were determined based on macroscobic and microscobic examinations. The most common fungal pathogens are Peronospora farinosa (Fr.) Fr. Septoria convolvuli DC. and Erysiphe convolvuli DC. on C. album, C. arvensis respectively. The most common fungal pathogen on C. arvense on Puccinia punctiformis (Strauss) Roehrl. with a frequency rate of 21,2 % in the field border. Two out often fungal pathogens were tested as an biocontrol agent. To determine the host selectively of the E. convolvuli, caused powdery mildew disease on C arvensis, was determined by using 15 different cultural plant species. Based on the results of this host selectivity test, it was found that the pathogen can cause disease only on C. arvensis. Also potential of this pathogen as biocontrol agent was determined. It was found that the fungus killed 98,97 % of the C. arvensis at the end of 25-day inoculation period. Inoculation of the pathogen was done by braching the conidia from naturaly infected plants on test plants grown in plastic pots. This is the first study conducted in Turkey for biological control of C. arvensis with E. convolvuli. P. punctiformis was identified as a pathogen of C. arvense. Host specivity and mycoherbicidal potential of the pathogen on C. arvense were tested. But effective inoculation method was not developed.