İmplant enstümantasyonlarında kullanılan paslanmaz çeliklerin TIG kaynak yöntemiyle birleştirilmesi
Implant instrument stainless steel TIG welding connect
- Tez No: 170462
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ortopedi, Implant, Implant Enstrümantı, Paslanmaz Çelik, TIG Kaynağı, Test, Orthopedia, Implant, Implant Instrument, Stainless Steel, TIG Welding, Tests
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Günümüzde tıp bilimi teknolojinin gelişmesi ile paralel olarak yükselen bir ivme ile gelişmektedir. Bu hızlı gelişim süreci içerisinde tıp bilimi ile mühendislik bilimleri bir çok noktada karşılaşılan sorunları ortak çalışmalar yaparak çözme durumundadır. Bu çalışmada, tıp bilimi içerisinde bir dal olan Ortopedi cerrahisinin uygulamalarını daha rahat gerçekleştirmesi için gerekli olan implant enstrümanlarının kaynaklı üretimi amaçlı olarak elealınmıştır. Bu çalışmanın başlangıç kısmında; implant, implant cerrahisinde kullanılan enstrümanlar, paslanmaz çelikler ve kaynak telleri konusunda genel bilgi verildi. Deneysel kısımda ise, implant enstürümanlarında en çok kullanılan malzemeler göz önüne alındı. Ana malzeme olarak; AISI 304, AISI 316L ve AISI 431 norm numarası ile gösterilen paslanmaz çelikler birbiri ile kombine olacak şekilde AISI 431 ve X 318 Si kaynak teli kullanılarak TIG kaynak yöntemi ile birleştirildi. Hazırlanan numuneler; standartlarda belirtilen test parametreleri uygulanarak korozyon, çekme, Charpy çentik-darbe, Brinell sertlik deneylerine tabi tutuldu. Ayrıca kaynak bölgesi ve ana metal' in iç yapısı SEM ve optik mikroskop altında incelendi ve fotoğraflandı. Tartışma kısmında; daha önceden bu konu üzerinde yapılan böyle bir çalışma olmamasından dolayı farklı metallerin kaynağı olarak incelendi. Sonuçlar bölümünde ise yapılan testlerin değerlendirilmesi gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, medical science has been developing with increased speed due to the development in technology. Considering this high speed development, medical science often co-operates with engineering. In this study applications of orthopedy, which is a branch of medical science, like welded production of implantation equipments are deeply analysed in order to ease the processes. At the beginning of this study, general information about implanting, instruments used in implantation, stainless steels and welding wire is given. In experimental part of this study, considering the most common materials on welding; AISI 304, AISI 316L and AISI 431 were combinely welded using 431 and X 3 1 8 Si welding wire. The result samples were exposed to corrosion, tensile, Charpy Impact Toughness, Brinell hardness experiments. Moreover the welding area and the infrastructure of the main metal were photographed and examined under SEM and optic microscope. Finally, in the discussion part, since there is no other study about this topic, the source of diffrerent metals were examined, and in the results part, the results of the tests were evaluated.