İmplant ve destek dokulara iletilen kuvvetlerin in vivo kuvvet değerleri kullanılarak incelenmesi
The Evaluation of the forces transferred to the implant and supporting tissues by using in vivo force values
  1. Tez No: 80080
  2. Yazar: SAMİ ÖZGEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜL YURDUKORU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, implant, Osseointegrasyon, SESA, Stres, Biomechanics, FEM, Implant, Osseointegration, Stress
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
120 5- SESA yönteminde in vivo kemik şekil ve kalınlığının üç boyutlu matematiksel modele aktarılması ile klinik şartlar daha iyi taklit edilip, sonuçlar kantitatif olamasa bile kalitatif olarak gerçeğe yaklaşmaktadır. ÖZET implant ve Destek Dokulara İletilen Kuvvetlerin İn Vivo Kuvvet Değerleri Kullanılarak İncelenmesi. Araştırmamızın amacı; üç boyutlu matematiksel model üzerinde SESA yöntemini kullanarak, distal kanat uzunluğunun, protetik destek vida yüksekliğinin ve implant sayısının, anterior implantlarla destekli distal kanat uzantısına sahip sabit protetik sistemlerde ve destek kemik dokusunda, fizyolojik kuvvetler neticesinde oluşan stresler üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmamızda üç boyutlu matematiksel model bir hastamızın mandibula tomografisinin bilgisayar ortamına aktarılması ile elde edilmiştir. Sonlu Elemanlar Stres analizinde ise SAP 90 programı kullanılmıştır. Sabit protetik yapı üzerine, distal kanat uzantısının en uç noktasından ayrı ayrı olmak üzere statik horizontal ve vertikal yükler uygulanmıştır. 6 farklı modelde elde edilen sonuçlar Von Misses stres değerleri cinsinden verilmiştir. Bulugulanmız, implant sayısının azalması ile tüm sistemdeki streslerin arttığını göstermiştir. Aynı zamanda distal kanat uzunluğunun ve protetik destek vida yüksekliğinin artması ile de kortikal kemikte ve protetik üst yapıdaki streslerde artma söz konusudur. SESA yönteminde in vivo kemik şekil ve kalınlığının üç boyutlu matematiksel modele aktarılması ile klinik şartların daha iyi taklit edildiği ve gerçek değerlere yaklaşıldığı da bu çalışmada ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
121 SUMMARY The evaluation of the forces transferred to the implant and supporting tissues by using in vivo force values. The aim of the research is to evaluate the effect of cantilever length, the height of the abutments, and the number of implants on the stresses transferee! to the fixed prosthetic superstructure and the supporting bone tissue by using 3-dimensional FEM. In this resarch 3-dimensional mathematical model was obtained by the transfer of the tomographic view to the computer and SAP 90 was used for Finite Element analysis. The static horizontal and vertical forces was applied seperately from the end of the distal cantilever to the fixed prosthetic superstructure. The results obtained from six different models were given by means of Von Misses stress values. The results have showed that the stresses were increased by decreasing the number of implants. Meanwhile the increasing of the distal cantilever length and the height of the abutments, increase the stresses on the prosthetic system and the cortical bone tissue. The transfer of the shape and the thickness of the bone to the 3-dimensional model in the FE system simulates the clinical conditions and makes the resaults more accurete.