Peyzaj projelerinde kullanılan farklı yağmurlama sulama başlıklarının performanslarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma
A research on the performance characteristics of different sprinkler irrigation heads used in landscape projects
  1. Tez No: 170493
  2. Yazar: KÜRŞAD DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yağmurlama başlığı, pop-up, peyzaj alanları, Christiansen yeknesaklık katsayısı(CU), dağılım yeknesaklığı (DU), Sprinkler head, pop-up, landscape areas, christiansen uniformity coefficient (CU), distribution uniformity (DU) II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZ Bu çalışmada, peyzaj alanlarında kullanılan 13 adet farklı yağmurlama başlığının (pop-up püskürtücü, pop-up döner ve klasik döner yağmurlama başlıkları) farklı basınç (minimum, optimum ve maksimum) ve farklı rüzgar hızı aralıklarındaki (0-3, 3-6, 6-9 m/s) su dağılım deseni belirlenmiştir. Ayrıca, bütün başlıkların düzeltilmemiş ve düzeltilmiş CU (Christiansen yeknesaklık katsayısı) ve DU (Dağılım yeknesaklığı) değerleri bulunmuştur. Püskürtücü pop-up yağmurlama başlıklarının ortalama düzeltilmemiş ve düzeltilmiş CU değerlerinin sırasıyla % 62.9 ve % 88.8'i, döner pop-up yağmurlama başlıklarının % 16.6 ve % 50' si, döner klasik yağmurlama başlıklarında ise % 7.4 ve % 25.9'u uniform bir su dağılım için önerilen CU % 84 koşulunu sağlamıştır. Bunun yanında, püskürtücü yağmurlama başlıklarının ortalama düzeltilmemiş ve düzeltilmiş DU değerlerinin tümü püskürtücü başlıklar için uniform dağılımının göstergesi olan % 50 değerini geçmiştir. Döner pop-up yağmurlama başlıklarının düzeltilmemiş ve düzeltilmiş DU değerlerinin sırasıyla % 33.3 ve % 55.5'si, klasik döner yağmurlama başlıklarında ise DU değerlerinin % 11.1 ve % 37.0'ı bu tipteki başlıklar için önerilen % 70 koşulunu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Water distribution patterns of 13 different sprinkler heads (pop-up spray, pop- up rotor, classic rotor sprinkler heads) which are used in landscape areas were determined in different pressure (minimum, optimum, maximum) and different wind speed conditions (0-3, 3-6, 6-9 m/s) in this research. Also, non-corrected and corrected CU (Christiansen uniformity coefficient) and DU (Distribution uniformity) values were determined. According to research results; 62.9 percent of non-corrected and 88.8 percent of corrected CU values of spray sprinkler heads met proposed 84 % CU coefficient values, but 16.6 percent of non-corrected and 50 percent of corrected rotor pop-up sprinkler heads met the proposed 84 % CU coefficient values for a uniform water application pattern. On the other hand only 7.4 percent of non-corrected and 25.9 percent of corrected CU values of rotor classical type of sprinkler heads met the 84 % CU coefficient values. Additionally, spray sprinkler heads' overall mean non-corrected and corrected DU values were more than the 50 % which is suggested for spray type sprinkler heads. 33.3 % and 55.5 % rotor pop-up sprinkler heads' non-corrected and corrected DU values relatively met 70 % DU values which is proposed for these type of sprinkler heads; classic rotor sprinkler heads' non-corrected and corrected DU values relatively met 70 % which is proposed for these type of sprinkler heads for a uniform irrigation water distribution pattern.