Biberde bakteriyel leke etmeni Xanthomonas axonopodis pv. vesicatorianın tanılanması ve bitki büyüme düzenleyici rizobakteriler ile biyolojik mücadele olanakları
Identification of Xanthomanas axonopodis pv. vesicatoria, causal agent of bacterial spot disease of pepper, and studies on biological control of the disease by plant growth promoting rhizobacteria
- Tez No: 170542
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bakteriyel leke hastalığı, Das-ELISA, PCR, biyolojik kontrol, antagonist, bacterial spot disease, DAS-ELISA, PCR, biological control, antagonist. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZ DOKTORA TEZÎ BİBERDE BAKTERİYEL LEKE ETMENİ Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria'nın TANILANMASI VE BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİ RİZOBAKTERİLER İLE BİYOLOJİK MÜCADELE OLANAKLARI Mustafa MÎRİK ÇUKUROVA ÜNÎVERSÎTESÎ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLÎM DALI Danışman: Prof. Dr. özden ÇINAR Yıl:2005, Sayfa:162 Jüri : Prof. Dr. özden ÇINAR Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Doç. Dr. Fikrettin ŞAHİN Doç. Dr. Yeşim AYSAN Yrd. Doç. Dr. Soner SOYLU Doğu Akdeniz Bölgesi biber üretim alanlarındaki hasta bitkilerden izole edilen bakteri izolatları morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal, DAS-ELISA, PCR ve yağ asit metil ester analizleri ile Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria (Xav) olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada, hastalığın kimyasal mücadeleye alternatif olarak bitki büyüme düzenleyici rizobakterilerle biyolojik kontrol olanakları araştırılmıştır. Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde biber üretim alanlarından alınan toprak ve bitki köklerinden 189 adet bakteri izole edilmiştir. Bunlar içerisinde fosfatı indirgeyen 11 bakteri izolatı aday PGPR olarak seçilmiştir. Seçilen 3 bakteri izolatı ve onların kombinasyonları ile saksı ve tarla çalışmaları yapılmıştır. Bitki büyüme düzenleyici rizobakteri izolatları ile uygulama yapılan bitkilerde hastalık şiddeti %65 oranında azalmış ve değişen oranlarda bitki büyümesi (bitki boyu, gövde çapı, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök kuru ağırlığı, verim, meyve boyu ve meyve sayısı) artmıştır. Bitki büyüme düzenleyici rizobakteriler yağ asit metil ester analizi ile Bacillus megatarium olarak tanılanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS IDENTIFICATION OF Xanthoma» as axonopodts pv. vesicatoria, CAUSAL AGENT OF BACTERIAL SPOT DISEASE OF PEPPER, AND STUDIES ON BIOLOGICAL CONTROL OF THE DISEASE BY PLANT GROWTH PROMOTING RHIZOBACTERIA Mustafa MÎRİK DEPERTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ozden CINAR Year:2005, Page:162 Jury: Prof. Dr. Ozden CINAR Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Associated Prof. Dr. Fikrettin SAHIN Associated Prof. Dr. Yeşim AYSAN Assistant Prof. Dr. Soner SOYLU Bacterial strains, isolated from diseased pepper plants in commercial fields of the eastern Mediterranean region in Turkey, identified as Xanthomonas axonopodis pv vesicatoria (Xav) by physiological, biochemical, DAS-ELISA, PCR and FAMEs analysis. In the present study, possibility of biological control of the disease by pant growth promoting rhizobacteria (PGPR) was investigated as an alternative method to chemical applications. 187 bacterial strains were isolated from soil and pepper roots in Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş and Hatay cities. Eleven phosphate solublizing bacteria were selected as candidate PGPR Selected three bacterial strains and their combination as PGPR were used in pot and field experiments. PGPR applications significantly reduced disease incidence on pepper plants (average 65%), and increased plant growth (plant length, stem diameter, plant weight, dried weight, root length, root dried weight, yield, fruit length and fruit weight) at different rates compared with control. PGPR strains used in this study were identified as Bacillus megatarium by FAME analysis.