Madenköy (Niğde/Ulukışla) ve dolaylarının biyojeokimyasal anomalilerinin incelenmesi
Research of biogeochemical anomalies in madenköy (Niğde/Ulukışla) and its around
  1. Tez No: 170553
  2. Yazar: TÜLİN GEDİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyojeokimya, Multi-element analizi, İndikatör bitki, Madenköy, Niğde/Ulukışla, Biogeochemistry, Multi-element analysis, Indicator plant, Madenköy, Niğde/Ulukışla II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ MADENKÖY (NİĞDE/ULUKIŞLA) VE DOLAYLARININ BİYO JEOKİMYASAL ANOMALİLERİNİN İNCELENMESİ Tülin GEDİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Yıl:2005, Sayfa:113 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYDLDIZ Prof. Dr. Servet YAMAN Yrd. Doç. Dr. Zeynep ÖZDEMİR örtülü maden cevherlerinin bulunması ve yayılımı ile ilgili olarak normal jeokimyasal yöntemlerin yanısıra biyojeokimyasal yöntemlerden de yararlanılmaktadır. Kurşun-Çinko cevherleşmelerince zengin olan Madenköy (Niğde/Ulukışla) ve çevresinde aynı zamanda Romalılardan günümüze kadar çok sayıda maden ocağı da işletilmiştir. Bu çalışmada bölgedeki gerek cevherleşme ve gerekse madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri bitkiler üzerinde biyojeokimyasal yöntemlerle araştırılmıştır. Bu amaçla, bölgede bol ve baskın olan Astragalus sp., Berberis vulgaris, Colutea cilicia, Juniperus oxycedrus, Paliurus spina-ckristi, Pinus nigra, Rosa canına bitki türlerinden ve üzerinde yetiştikleri topraktan toplam 83 adet örnek alınmıştır. Toprak ve bitkilerin dal, yaprak, çiçek/meyve kısımlarının ayrı ayrı multi-element analizleri AAS ile gerçekleştirilmiştir. Buradan biyolojik absorpsiyon katsayıları (BAC) ve korelasyon katsayıları (r) hesaplanarak 5 bitki türünün indikatör bitki olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. İncelenen toprak örneklerindeki ağır metal konsantrasyonlarının Fe=17303-125000 ppm, Al=5017-47981 ppm, Mn=349-2746 ppm, Pb=42-3694 ppm, Cu=19-441 ppm, Zn=42-3410 ppm arasında değiştiği bulunmuştur. Bitki türlerinden Astragalus sp.'nin yaprak ve dal kısmı Mn, Juniperus oxyedrus'ın dal kısmı Pb, Pinus nigr'nın dal kısmı Zn, Rosa caniri'wn dal ve meyve kısmı sırasıyla Al-Cu ve Fe, Paliurus spina- chrisfwin yaprak, dal ve çiçek kısmı sırasıyla Mn-Fe, Mn-Zn-Pb, ve Mn-Fe için indikatör olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda metal birikiminin her bitki türünde farklı olduğu gözlenmiştir. Toprak ve bitki arasında element içerikleri artan ve azalan doğrusal ilişkiler şeklinde gözlenmiş olup, korelasyon katsayıları -0,698 ile 0,863 arasında değişmektedir. Biyolojik absorpsiyon katsayılarının Mn, Zn, Cu ve Pb elementlerinde güçlü absorbsiyon (BAC=1-10), Al elementinde orta derecede absorbsiyon (BAC=0.1-1), Fe elementinde ise zayıf absorbsiyon (BAC=0.01-0.1) değerlerine karşılık geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH OF BIOGEOCHEMICAL ANOMALIES IN MADENKÖY (Nİ?DE/ULUKIŞLA) AND ITS AROUND Tülin GEDİK DEPARTMEN OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZ Year:2005, Pages:113 Jury : Assist Prof. Dr.Mustafa AKYILDIZ Prof. Dr. Servet YAMAN Assist. Prof. Dr. Zeynep ÖZDEMİR Biogeochemical methods can also be used to locate and/or determine the aerial extent of buried ore deposits besides the traditional geochemical methods. Pb-Zn deposits in Madenkoy region is well known and numerous mining activities were also carried out since Roman time. In this study, based on biogeochemical methods, the environmental impacts of mining activities and/or mineralization on plants were investigated. In this scope, a total of 83 samples from the most abundant and dominant plant species namely Astragalus sp., Berberis vulgaris, Colutea cilicia, Juniperus oxycedrus, Paliurus spina-christi, Pinus nigra, Rosa canina and the soils they grew up were collected in the region. The multi-element analyses were performed by AAS separately from the soil and the leaf, twig and fruit/flower of the plants. Five plants species were suggested as indicator plants in the region according to their biological absorption coefficients (BAC) and correlation coefficients (r). Heavy metal concentrations in soil samples were found as follows: Fe=17303-125000 ppm, Al=5017-47981 ppm, Mn=349-2746 ppm, Pb=42-3694 ppm, Cu=l 9-441 ppm, Zn=42-3410 ppm. The leaf and twig of Astragalus sp. for Mn, the twig of Juniperus oxyedrus for Pb, the twig of Pinus nigra for Zn, the leaf, twig and flower of Paliurus spina-christi for Mn-Fe, Mn-Zn-Pb, and Mn-Fe, and the twig and fruit of Rosa canina for Al-Cu and Fe, were determined as indicator plant, respectively. Different metal accumulation values were obtained for each plant species. Linear positive or negative relations with correlation coefficients varying from -0,698 to 0,863 were obtained for the element contents between the soil and plants. It has been observed that biological absorption coefficients for the Mn, Zn, Cu and Pb show strong absorption (BAC=1-10), whereas Al and Fe show medium (BAC=0.1-1) and low (BAOO.0 1-0.1) absorptions, respectively.