Erdek Körfezi (GB Marmara Denizi) güncel sedimanlarında bulunan bentik foraminiferlerin taksonomik incelenmesi
The taxonomic investigation of recent benthic foraminifera of holocene sediments in Erdek Bay (SW Marmara Sea)
  1. Tez No: 170566
  2. Yazar: AYSUN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİYAZİ AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erdek, Marmara, Bentik, Foraminifer, Holosen
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ERDEK KÖRFEZİ (GB MARMARA DENİZİ) GÜNCEL SEDLM\NLARINDA BULUNAN BENTİK FORAMİNİFERLERİN TAKSONOMİK İNCELEMESİ Aysun AKSU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Yıl: 2005, Sayfa 96 Jüri : Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Prof. Dr. Atike NAZİK Prof. Dr. Cengiz DARICI Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada güneybatısı Marmara Denizi bulunan Erdek Körfezi deniz dibi güncel (Holosen) sedimanlarında bulunan bentik foraminiferlerin taksonomik incelenmesi yapılmıştır. Proje kapsamında alman örneklerden on beş tanesi bentik foraminifer içeriği ve sedimantolojik olarak incelenmiştir. Bentik foraminifer içeriği için laboratuvarda 5 gram kuru sedimen numunesi alınarak 63 (xm elekte elenmiş ve her örnekte bulunan bentik formlar alındıktan sonra bütün taksonomik tanımlamalar bunlar üzerinde yapılmıştır. inceleme alanında toplam 24 familyaya ait 46 cins ve 74 foraminifer türü tanımlanmıştır. Tanımlanan forarniniferlerden aglutinant kavkılı olanlar dominant sayıya erişemezken, kalker kavkılılardan, 5 foraminifer topluluğu tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla. Ammonia compacta Hofker, Cassidulina carinata Silvestri, Cribroelphidium poeyanum (d'Orbigny), Discorbinella bertheloti (d'Orbigny), Elphidium crispum (Linne)'dir. Bölgede fauna orta derecede bir farklılık ve çeşitlilik sergilemesine karşın, homojen bir dağılım gösterememektedir. Son olarak istatistiksel analiz için ana foraminiferal parametreler kullanılarak, tür zenginliği (d'), Shannon- Wiener farklılığı (H') ve Evenness (J') değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca SPSS programlan kullanılarak“Q mode küme ”analizi yapılmış ve istasyonlara göre dendrogramı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POSTGRADUATION THESIS THE TAXONOMIC INVESTIGATION OF RECENT BENTHIC FORAMINIFERA OF HOLOCENE SEDIMENTS IN ERDEK BAY (SWMARMARA SEA) Aysun AKSU ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCES GEOLOGY ENGINEERING BRANCH Supervisor : Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Year: 2005, Page 96 Jury : Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Prof. Dr. Atike NAZİK Prof. Dr. Cengiz DARICI In this study, which has been prepared as a postgraduate thesis, the taxonomical investigation of the benthic foraminifera of Holocene sediments on the sea-bottom in Erdek Bay in the southwest of Marmara Sea has been carried out. 15 of the samples taken within this project have been studied in terms of benthic foraminiferal contents and sedimentologically. For the benthic foraminiferal contents, 5 g of dry sediment sample was taken and sieved in a 63 um sieve in the laboratory and after benthic forms in every sample were picked out, all taxonomical identifications were made on these forams. In the study area, 46 genera belonging to a total of 24 families and 74 foraminiferal species were identified. Though agglutinated foraminifera were not dominant, 5 foraminiferal assemblage were identified from calcareous forms. These are respectively; Ammonia compaaa Hofker, Cassidulina carinata Silvestri, Cribroelphidium poeyanum (d'Orbigny), Discorbinella bertheloti (d'Orbigny) and Elphidium crispum (Linn?). Although the fauna exhibits moderate diversity and richness, it indicates a homogenous distribution. Finally, for statistic analysis has been used the main foraminiferal parameters and the species richness (d'), Shannon- Wiener diversity (H') and evenness (J') have been canculated. In addition, Q-mode classter analyses was applied using SPSS method and its distribution dendrogram was prepared. The Key Words : Erdek, Marmara, Benthic, Foraminifer, Holocene