Rhodotorula glutinisden ekstrakte edilen karotenoidlerin antimikrobiyal etkisi
Antimicrobial effects of carotenoids extracted from Rhodotorula glutinis
  1. Tez No: 170567
  2. Yazar: BETÜL SÖZÜBATMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZERRİN ERGİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karotenoid, Antimikrobiyel Etki, Pigment, Rhodotorula glutinis, Carotenoid, Antimicrobial Effect, Pigment, Rhodotorula glutinis. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Rhodotorula glutinis'den EKSTRAKTE EDİLEN KAROTENOİDLERİN ANTİMİKROBİYAL ETKİSİ Betül SÖZÜBATMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Zerrin ERGİNKAYA Yıl: 2005, Sayfa: 55 Jüri: Doç. Dr. Zerrin ERGİNKAYA Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Yrd. Doç Dr.Hatice KORKMAZ GÜVENMEZ Daha önce pigmentlerin, antioksidan ve vitamin etkilerinin araştırılması amacıyla pek çok çalışmalar yapılmıştır. Pigmentlerin, son zamanlarda fark edilen ve hakkında oldukça az araştırma yapılan bir diğer özelliği de antimikrobiyal etkileridir. Bu çalışmada mayalardan, özellikle daha önce yürütülen çalışmalarda, yine bir pigment olan, karotenoid üretim verimi yüksek olduğu saptanan Rhodotorula glutinis'Ğ.&a. ekstrakte edilen 20 farklı karotenoid susunun 5 farklı patojen ( Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteriditis PT4, Bacillus sp., Salmonella Typhymirum) üzerindeki antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, kullanılan 20 farklı karotenoid ekstraktları arasında, ağaç yaprağından izole edilen 15 numaralı ekstraktın (96 mg/ml) E. coli, üzüm ve topraktan izole edilen, 9 ve 14 numaralı ekstraktın (65, 124 mg/ml) S. aureus, yine 14 nolu ekstraktın S. Typhimurium, toprak, maydanoz ve maruldan izole edilen 5, 6 ve 8 numaralı ekstraktın (50, 29, 127 mg/ml) Salmonella Enteritidis PT4 ve maydanozdan izxole edilen, 6 numaralı (29 mg/ml) ekstraktın Bacillus sp. üzerine antimikrobiyal etki gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANTIMICROBIAL EFFECTS OF CAROTENOIDS EXTRACTED FROM Rhodotomla glutinis Betül SÖZÜBATMAZ DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zerrin ERGÎNKAYA Year: 2005, Pages: 55 Jury: Assoc. Prof. Dr. Zerrin ERGÎNKAYA Assist. Prof. Dr. Işıl VAR Assist. Prof. Dr. Hatice KORKMAZ GÜVENMEZ There is many studies about, antioxidant and vitamin effects of pigments extracted from yeasts. Recently, there is an other characteristic realizing about pigments is their antimicrobial effects. In this study were investigated, using 20 different extracts of carotenoids, as a pigment, extracted from the yeast that has a high carotenoid production yield is establihed in other studies, Rhodotomla glutinis for to determine their antimicrobial effects on 5 different patogen bacteries ( Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteriditis PT4, Bacillus sp., Salmonella Typhymirum) with using agar diffusion method. As a result of this study, among the 20 different carotenoid extracts, number 15 which is extrackted from soil (96 mg/ml), has an antimicrobial effect in E.coli, number 9 and 14 which are extracted from grape and soil respectively (65, 124 mg/ml), have antimicrobial effect in S. aureus, number 14 which is extrackted from soil (124 mg/ml) has also an antimicrobial effect in S. Typhimurium, number 5, 6 and 8 which are extracted from soil, parsley and romaine lettuce respectively (50, 29, 127 mg/ml), have antimicrobial effect in Salmonella Enteritidis PT4 and finally, number 6 which is extrackted from parsley (29 mg/ml) has an antimicrobial effect in Bacillus sp. were established.