Çukurova bölgesinde ayçiçeği üretim ekonomisi
Sunflower production ecomics in Çukurova region
- Tez No: 170574
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği Maliyeti, Üretim Masrafları, Karlılık, Sunflower cost, production expenditures, profitability n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BOLGESFNDE AYÇİÇEĞİ ÜRETİM EKONOMİSİ ARZU SEÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Yıl: 2005, Sayfa: 74 Jüri : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Halis APJOĞLU Doç. Dr. Aykut GÜL Bu çalışmada, Türkiye'de ayçiçeği üretimi yapılan iller arasında son yıllarda yer almaya başlayan Adana ilinde ayçiçeği üretiminde bulunan tarım işletmeleri incelenmiştir. Ele alman tarım işletmelerinde ayçiçeği üretiminin ekonomik yapısı ve sorunları ortaya konulmuş, elde edilen bulgular doğrultusunda çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre, incelenen işletmelerde ortalama işlenen arazi genişliği 206,89 da, parsel sayısı 4,94 adet ve parsel genişliği 41,84 da' dır. İşletmelerde ortalama ayçiçeği arazi genişliği 58,06 da' dır ve toplam işlenen arazilerin %28,06'sını oluşturmaktadır. Ele alman işletmelerin %80,11'i mülk, %17,23'ü kira ve %2,66'sı ortak arazi işlemektedir. İşletme arazilerinin %10,81'i sulu, %89,19'u kuru arazidir. İşletmelerde işgücü varlığı 4,56 EİB, kullanılan işgücü 1,26 EİB'dir. Ele alınan işletmelerde dekara toplam 0,50 saat işgücü, 0,71 saat çeki gücü kullanılmıştır. İşletmelerde ayçiçeği üretimi sonucunda dekara ortalama gayrisafî üretim değeri 80.464.000 TL'dir. Üretim masrafları dekara ortalama 77.668.000 TL'dir ve %57,53'ünü değişen masraflar, %42,47'sini sabit masraflar oluşturmaktadır. İncelenen işletmelerde mutlak kar 2.796.000 TL, brüt kar 35.771.000 TL ve nispi kar % 103,60 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUNFLOWER PRODUCTION ECONOMICS IN ÇUKUROVA REGION ARZU SEÇER ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Year: 2005, Pages : 74 Jury : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Halis ARIO?LU Assoc. Dr. Aykut GÜL In this study, the farms were examined in Adana, which began to deal with sunflower production in recent years. The economical structure and the problems of sunflower production activities were demonstrated, and some recommendations for solutions were put forward in the light of the obtained findings. According to the survey findings, the cultivated field area of the investigated farms was 206.89 da, the number of the parcels was 4.94, and the parcel size was 41.84 da at average. The sunflower field area of the examined plants was 58.06 da at average, and they comprised 28.06% of the total cultivated land. 80.11% of the examined fields were real estate, and 17.23% of them were at lease while 2.66% of them were shared fields. 10.81% of them were irrigated lands whereas the rest 89.19% were dry. The labor wealth of the plants was 4.56 EIB, and employed labor force was 1.26 EEB. İn the examined sunflower fields, 0.50 hour/da man power and 0.71 hour/da machine power were used. As regards sunflower production, the average gross domestic production value was 80.4674.000 TL/da. Production costs were 77.668.000 TL/da and 57.53% of production costs were variable expenditures, 42.47% were fixed expenditures. It was determined that the net profit 2.796.000 TL, gross profit 35.771.000 TL/da and relative profit was 103.60%.