DNA, gen, kromozom kavramlarının anlaşılmasında kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of effectiveness of conceptual change approach on understanding of DNA, gen, chromosome concepts
  1. Tez No: 170663
  2. Yazar: FEYZİ OSMAN PEKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET HASANEKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: DNA, Gen, Kromozom, Kavramsal değişim yaklaşımı, Animasyonlu video, analojiler, DNA, Gene, Chromosome, Conceptual change approach, Animationed video, Analogies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Doktora Tezi DNA, GEN, KROMOZOM KAVRAMLARININ ANLAŞILMASINDA KAVRAMSAL DEĞİŞÎM YAKLAŞIMININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Feyzi Osman PEKEL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İsmet HASENEKOĞLU Bu çalışmanın amacı, kavramsal değişim yaklaşımının, lise öğrencilerinin DNA, gen ve kromozom kavranılan ile ilgili başarılarına ve biyolojiye karşı tutumlarına olan etkisini, geleneksel öğretim yöntemi ile karşılaştırmaktır. Çalışmanın örneklemini, Erzurum il merkezinde bulunan Ziya Gökalp Lisesi fen bölümünde öğrenim gören aynı öğretim elemanının ders verdiği iki farklı şubedeki 52 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama, 2001-2002 öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Şubelerden biri, kavramsal değişim yaklaşımının kullanılacağı deney grubu; diğeri ise geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanılacağı kontrol grubu olarak rastgele seçilmiştir. Deney grubunda DNA, gen, kromozom konulan kavramsal değişim yaklaşımını esas alan yöntemlerle, kontrol grubunda ise geleneksel ders anlatım yöntemleri ile işlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak tarafımızca oluşturulan DNA, Gen, Kromozom Kavram Testi ve literatürden adapte ettiğimiz Biyoloji Dersi Tutum Ölçeği olmak üzere iki ölçekten yararlanılmıştır. Araştırmada ileri sürülen hipotezleri test etmek için bilgisayar ortamında SPSS 10.0 paket programındaki Independent Sample t-test ve Paired Sample t-test kullanılmıştır. Sonuçlar; DNA, gen, kromozom ile ilgili kavramların öğrencilerce anlaşılmasında, kavramsal değişim yaklaşımının geleneksel yönteme göre daha başarılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca araştırmanın tamamlanmasından sonra, kavramsal değişim yaklaşımının kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin biyoloji dersine karşı ilgilerinin geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubundaki öğrencilere göre daha yüksek ve pozitif olduğu ortaya çıkmıştır. 2005, 121 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATIONS OF EFFECTIVENESS OF CONCEPTUAL CHANGE APPROACH ON UNDERSTANDING OF DNA, GEN, CHROMOSOME CONCEPTS Feyzi Osman PEKEL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. İsmet HASENEKO?LU The aim of this study is to compare the effectiveness of conceptual change approach on students' understanding of DNA, gene and chromosome concepts and on their attitude toward biology with traditionally designed instruction. The subjects of the study were 52 second year high school students, who are in two different classes and are taught by the same lecturer, in science department, in Ziya Gökalp High School, in Erzurum. Treatment was carried out in second semester of 2001/2002 teaching season. One of the classes was randomly selected as treatment group, in which conceptual change model was used, the other was control group in which traditional teaching methods were used. The data was obtained by means of DNA, Gene, Chromosome Concept Test and Biology Attitude Test. In order to test the research hypotheses, Paired Sample t-test and Independent Sample li test were used. The results obtained from the study showed that there is a statistically significant difference between the treatment and control groups in terms of students' understanding of DNA, gene, chromosome concepts. In addition, it was found that students' attitudes towards biology were statistically higher and positive in the experimental group than the control group. 2005, 121 pages