Bazı yöresel killerin adsorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the adsorption characteristic of some regional clays
  1. Tez No: 170746
  2. Yazar: BİLGEN GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Azot, Adsorpsiyon, BET, Bentonit, Adsorpsiyon İzotermleri, Nitrogen, Adsorption, BET, Bentonit, Adsorption Isoterms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI YÖRESEL KİLLERİN ADSORPSİYON ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ BİLGEN GÜZEL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik AnabUim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 2005, 85 sayfa Azot, gözenekli maddelerin adsorpsiyonunda kullanılan en uygun gazlardan biridir. Doğal bentonit ve modifiye formlarının bazı özellikleri azot adsorpsiyonu ile belirlenmektedir. Bentonitin alındığı yataktan kaynaklanan safsızlıklar da aktivasyon yöntemi ile giderilmektedir. Bentonitin çok çeşitli tarımsal ve endüstriyel alanlarda çok geniş uygulamaları vardır. Yapısının yüzde seksenini montmorillonit oluşturmaktadır. Montmorillonit çok fazla şişme özelliği gösteren bir kil çeşididir. Bu özelliği muhtemel kullanım alanlarını kısıtlamaktadır. Bu çalışmada, Eskişehir-Mihalıççık yörelerine ait doğal bentonit numunelerinin geri soğutmalı sistemde 0,1N; 0,2N; 0,5N ve İN HC1 çözeltileri ile aktive edilerek, aynı sistemde 0,1; 0,2; 0,5; 1 N Na+ formları hazırlanmıştır. Bu bentonit numuneleri kurutulduktan sonra gaz adsorpsiyon cihazında azot adsorpsiyonuna tabi tutulmuştur. Bu çalışma sonucunda; yüzey alanları, yoğunlukları ve BET izoterm eğrileri elde belirlenmiştir. Ayrıca, doğal bentonitin su ile şişme özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF THE ADSORPTION CHARACTERISTICS OF SOME REGIONAL CLAYS BİLGEN GÜZEL Anadolu University Graduate School of Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 2005, 85 pages The nitrogen is one of the most suitable gas used in the adsorption of the porous materials. The characteristic of the natural bentonit and its modified forms is determined by the nitrogen adsorption. The impurities of bentonit which comes from its bed are removed by the method of activation. Bentonit has wide range of applications in various agricultural and industrial areas. Montmorillonit contracts its 80 percent. Montmorillonit has a high swelling capasity. This property restricts probable field of uses of the bentonit. In this study, natural bentonit from Eskişehir- Mihalıççık region, was activated with 0,1; 0,2; 0,5; 1 N HC1 solutions and 0,1; 0,2; 0,5; 1 N Na+ ionic forms were prepared by the heated batch method.These bentonit samples dried and then they subjected to nitrogen adsorption in gas adsorption apparatus. At the end of this study, surface area, denstiy and BET isotherms were determined. In addition, swelling property with water was investigated.