Hofmann-pn-tipi konak-aromatik konuk sistemlerinin kırmızı-altı spektroskopik bölgesinde incelenmesi
Stufy of hofmann-pn-type host-aromatic guest systems in the red-under spectroscopic region
  1. Tez No: 170748
  2. Yazar: NEÇLA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ŞENYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hofmann-pn-Tipi Klatratlar, infrared Spektroskopisi, Propilendiamin, Benzen ve Türevleri, Klatratlar, Hofmann-pn-Type Clathrates, Infrared Spectra, Propylenediamine, Benzene and Derivates, Clathrates u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HOFMANN-PN-TİPİ KONAK-AROMATİK KONUK SİSTEMLERİN KIRMIZI-ALTI SPEKTROSKOPİK BÖLGESİNDE İNCELENMESİ NECLA ÇAKMAK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ŞENYEL 2004, 83 sayfa Bu tezde M(propilendiamin)Ni(CN)4.l/2G (M = Ni; G = Benzen, 1,2-, 1,3-diklorobenzen) formülü ile temsil edilen Hofmann-pn-tipi konak- aromatik konuk sistemler kimyasal yollardan elde edildi. Konak-aromatik konuk sistemlerin infrared spektrumları FT-IR spektrometresi ile 4000 cm"1- 400 cm'1 aralığında kaydedildi. Ni-pn-Ni-G tabaka yapısındaki konuk moleküllerin sayısı klatratların elementel analizleri yapılarak belirlendi. Serbest propilendiamin molekülünün titreşim frekansları ile bu molekülü içeren konak-aromatik konuk sistemlerin titreşim frekansları karşılaştırılarak titreşim frekans ve modları tayin edildi. Bu titreşim frekanslarından bazılarının klatrat oluşumu nedeniyle serbest moleküle göre kaydığı gözlendi. Klatratların infrared spekrumlarında serbest moleküle göre gözlenen frekans kaymalarının metale bağlı olma, metal ligand titreşim modları ve çiftlenim nedeni ile ortaya çıktığı belirlendi. Spektrumların incelenmesi ile klatratların |M-Ni(CN)4|? polimerik tabakalardan meydana geldiği gözlendi. Ligand molekülleri bu tabakaların altında ve üstünde yer alır. Bu yapılarda nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomu ile çevrilidir. Metal atomları ise siyan iyonlarının dört azot atomuna ve ligand molekülünün iki azot atomuna bağlıdır. Konuk moleküller ise tabakalar arasındaki boşluktan doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis STUDY OF HOFMANN-PN-TYPE HOST-AROMATIC GUEST SYSTEMS INTHERED-UNDER SPECTROSCOPIC REGION NECLA ÇAKMAK Anadolu University Graduate School of Sciences Physics Department Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ŞENYEL 2004, 83 pages In this thesis, Hofmann-pn-type host-aromatic guest systems which are represented by M(propylenediamine)Ni(CN)4.1/2G (M= Ni; G = Benzene, 1,2-, 1,3-dichlorobenzene) formula are obtained by means of chemical ways. Infrared spectra of host-aromatic guest systems in range 4000 cm'1 - 400 cm'1 were determined by FT-IR spectrometer. A number of guest molecues which are in Ni-pn-Ni-G layer structrure were determined by making elemental analysis of clathrates. Vibrational frequencies and modes were determined by compering vibrational frequencies of the free propylenediamine molecules and host-aromatic guest system which contain these molecules. It was observed that some of these vibrational frequencies shifted in terms of a free molecule due to formation of clathrate. It was determined that frequency shifts observed in terms of the free molecule were appeared due to bounding metal, metal ligand vibrational modes and coupling. It was observed that clathrates consisted of |M-Ni(CN)4|? polymeric layers by analyzing spectra. Ligand molecules present below and above these layers. In these structures, nickel atoms are surrounded by four C atoms of CN molecules in a square-planar layer, and the metal atoms are bound to four N atoms of CN ions and the two N atoms of ligand molecule. The guest molecules can be accommodated in the cavities between layers.