Supercurrents and presistend currents in strongly correlated electron systems
Kuvvetli etkileşen elektron sistemlerinde üstün akım ve kalıcı akım
  1. Tez No: 46011
  2. Yazar: HÜSEYİN BOYACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. O. KULİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kuvvetli etkileşen elektron sistemleri, 1-b Hubbard modeli, büzülme modeli, yüksek Tc süperiletkenliği, mezoskopik, strongly correlated electron systems, 1-d Hubbard model, contraction model, high Tc superconductivity, mesoscopics
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Özet kuvvetli etkileşen elektron sistemlerinde üstün akım ve kalıcı akım Hüseyin Boyacı Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. I. O. Kulik Eylül 1995 1-b Hubbard modelinin çözümünün tam olarak anlaşılması kendi başına ilgi çekicidir ve daha yüksek boyutlu sistemlerin anlaşılması için ipuçları sağlayabilir. Modelin, bir manyetik akı uygulanarak iki elektron için kesin çözümlerini bulduk ve bazı yeni sonuçlar gösterdik. Ayrıca, içinden manyetik akı geçen bir halkada, iki elektrondan fazlası için Bethe-ansatz denklemlerini kullanarak hesaplamalar yaptık. Oksijen yörüngelerinin Cu - 0 yüksek Tc malzemelerinin süperiletkenlik özelliklerinde temel bir rol oynayabileceği varsayımıyla, iki elektron için büzülme mekanizmasında temel-durum enerjisinin kesin hesaplamaları yapıldı. Başlangıç varsayımını test etmek için bazı sayısal hesaplamalar gösterildi.
Özet (Çeviri)
Abstract SUPERCURRENTS AND PERSISTENT CURRENTS IN STRONGLY CORRELATED ELECTRON SYSTEMS Hüseyin Boyacı M. S. in Physics Supervisor: Prof. I. O. Kulik September 1995 The full understanding of the solution for the 1-cl Hubbard model is of interest in its own right, and may provide clues to the understanding of higher dimensional systems. We have found the exact solution of the model for two electrons, with a magnetic flux applied, and showed some new results. We have also made calculations for more than two electrons on a loop with a magnetic flux through it, using the Bethe-ansatz equations. Within the assumption that oxygen orbitals may play a fundamental role in the superconductive properties of Cu - O high Tc materials, exact calculations of the ground-state energy for two electrons in the contraction mechanism have been performed. To test the beginning assumption, some numerical calculations have been presented.