K ve Ca bileşiklerinin X-ışını şiddet oranları üzerine kimyasal etki
Influence of chemical effect on the K X-ray intensity ratios of calcium and potassium compounds
  1. Tez No: 170964
  2. Yazar: AHMET TEKBIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN TIRAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal Etki, K Kabuğu Şiddet Oranlan, K ve Ca Bileşikleri VI, Chemical Effect, K Shell Intensity Ratios, K and Ca Compounds VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, potasyum ve kalsiyum bileşiklerinin Kp/Ka X-ışını şiddet oranlarının üzerine kimyasal etki araştırılmıştır. Numuneler 50 mCi'lik, 5,96 keV enerjili 55Fe radyoizotop halka kaynağından yayımlanan fotonlarla uyarılmış ve numunelerden yayımlanan karakteristik K X-ışınlan, rezolüsyonu 5,89 keV'de 160 eV olan Si(Li) dedektörü kullanılarak sayılmıştır. Çalışmada ölçülen deneysel değerler, literatürle ve K ve Ca için hesaplanan elemental teorik değerlerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, potasyum ve kalsiyum bileşiklerinin Kp/Ka X-ışını şiddet oranlarının üzerine kimyasal etki gözlenmiştir. İncelenen Ca bileşiklerindeki kimyasal etkinin K bileşiklerine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Influence of Chemical Effect on the K X-Ray Intensity Ratios of Calcium and Potassium Compounds Chemical effect on Kp / Ka x-ray intensity ratios of some K and Ca compounds were studied in this study. The samples were irradiated by 5,96 keV photons emitted from 50 mCi 55 Fe annular radioisotope source and characteristic K X-ray from the samples were counted by means of Si(Li) dedector which has a resolution 160 eV at 5,89 keV. The measured values were compared with the theoretical values in literature and calculated values for elemental K and Ca. Consequently, chemical effect was observed on the Kp / K" intensity ratios of calcium and potassium compounds. The chemical influence on Kp / Ka intensity ratios of Ca compounds is greater than that of the K compounds.