Bazı Lathyrus L. (Leguminosae) taksonlarının karyotip analizleri
Karyotype analyses of some Lathyrus L. (Leguminosae) taxa
  1. Tez No: 170965
  2. Yazar: MELAHAT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus L, Leguminosae, Karyotip Analizi, Türkiye, Lathyrus L, Leguminosae, Karyotype Analysis, Turkey VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Leguminosae (Fabaceae) familyasının içinde Papilionoidae alt familyasının Vicieae tribusunda yer alan Lathyrus L. cinsi Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika, Doğu Afrika dağlan ve Kuzey Afrika sahillerini kapsayan ılıman kuşakta geniş yayılış gösterir. Dünyada 200' den fazla takson ihtiva eder. Türkiye de ise tür, alt tür ve varyete düzeyinde 70 takson ile temsil edilir. Bu çalışmada taksonlardan 4' ünün karyotip analizleri yapılmıştır. Karyotip analizleri yapılan taksonlar; L. laxiflorus (Desf.) O. Kuntze subsp. laxiflorus, L. czeczottianus Bâssler, L. roseus Stev. ve L. aphaca vaı.floribundus (Vel.) K.' dır. Çalışmada kullanılan materyaller, Doğu Karadeniz Bölgesi (Trabzon, Bayburt ve Gümüşhane)' nden 2003-2004 yıllarının Mayıs ile Ağustos aylan arasında toplandı. Toplanan bitkiler morfolojik özelliklerine göre belirlenip herbaryum örnekleri haline getirildi ve her bitkiye ait aktif kök ucu ve tohumlar temin edildi. Elde edilen tohumlar çimlendirildi. Kök uçlan alınarak Aseto-orsein ile boyandı ve daimi preparatlan hazırlandı. İncelenen bu preparatlarla her taksona ait kromozom sayısı, morfolojisi, ölçümleri, kol oranı ve sentromerlerin yerleri belirlendi. Bu çalışmanın sonucunda, incelenen bütün taksonların kromozom sayısının 2n=14 olduğu tespit edildi. Çalışılan taksonların kromozom sayısı aynı olmasına rağmen kromozom morfolojilerinde farklılıklar gözlendi. Taksonlann karyotiplerinde Sentromerin yerine göre median ve submedian sentromerli kromozomlar görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Karyotype Analyses of Some Lathyrus L. (Leguminosae) Taxa The genus Lathyrus placed in Vicieae tribus belonging to subfamily Papillionoidae in the family Leguminosae commonly distributed in temperate zone involving Europe, Asia, North and South America, East Africa Mountains and North Africa Coasts. It contains more than 200 taxa over the world. The genus is represented by 70 taxa including species, subspecies and varietes in Turkey. In this study, karyotype analysis of four taxa of these taxa was done. Karyotype analysis was carried aut on the following taxa; Lathyrus laxiflorus (Desf.) O. Kuntze subsp. laxiflorus, L. roseus Stev., L. czeczottianus Bâssler and L. aphaca var. floribundus (Vel.) K. Materials used in this work were collected from East Blacksea Region (Trabzon, Bayburt and Gümüşhane) between May and August in 2003 and 2004. The collected plants were distinguished from morphological characters. Then distinct taxa were dried through herbarium tecniques. Meristematic root tips and seeds belonging to each species were obtained from natural habitats. The seeds were germinated at room temperature. Root tips were stained in Aceto-orcein. Then permanent slides were prepared. Chromosomes number, chromosomes morphology, measurment, arm ratios and centromere position of each species were determined in this preparations. Consequently, all taxa investigated were found to be diploid with 2n=14 chromosomes. Although investigated taxa had same chromosome number, there were some differences in chromosome morphologies. Karyotypes of the taxa were observed in median and submedian chromosomes according to centromer location.