Reel C*-cebirlerinde lie* izomorfizmlerin genişletilmesi
A extending of lie isomorphism to A*-isomorphism on real C*-algebras
  1. Tez No: 170982
  2. Yazar: YAVUZ KESİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDUGAFUR RAKHİMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel C" - cebiri, Reel W* - cebiri, Lie cebiri, Lie * - izomorfizm VI, Real C* - algebra, Real W* - algebra, Lie algebra, Lie * - isomorphism VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu çalışmada, R sonlu boyutlu bir reel C* - cebiri olmak üzere R, M"(C) ve M2 (M.) ' ye izomorf direkt toplam içermiyorsa, R' nin her skew - simetrik elemanın iki skew - simetrik elemanın komutatörü şeklinde yazılabileceği gösterilmiştir. Daha sonra bu sonuç kullanılarak, R ve S sonlu boyutlu reel C* - cebirleri olmak üzere bu iki cebir Mn (C) ve M2 (R) ' ye izomorf direkt toplam içermiyorsa, [i?i5i?4] ve [i?,,/?,] Lie cebirleri arasındaki keyfi Lie izomorfızminin bir birleşmeli * - izomorfizmine genişletilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Extending of Lie isomorphism To A * - isomorphism on Real C* - Algebras In this thesis for a finite - dimensional real C“ - algebras which doesn't have direct summands isomorphic to the matrix algebras Mn (C) and M2 (R), any skew - symmetric element can be written as commutator of two skew - symmetric elements is proved. Using this result we show that if R and S are finite - dimensional real C* algebras which don't have direct summands isomorphic to the matrix algebras M”(C) and M2 (K), then any Lie isomorphism between the Lie algebras [i?A, i?A ] and [S^,^ ] can be uniquely extended to an associative * - isomorphism between R and S.